L'OMS celebra cada 21 de setembre el Dia Mundial de l'Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que afecta prop de 700 persones a Andorra i que no para de créixer.
Actualment, a Andorra s'estima que hi ha prop de 700 casos d'Alzheimer. Seguint la tendència global, es preveu que aquesta xifra es tripliqui el 2050, a causa de l'envelliment de la població.
Els professionals sanitaris destaquen la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia.
"És molt important anar cap a la prevenció, quan estem parlant de demència estem parlant d'una afectació en la qualitat de vida de la persona en el sentit que ja és dependent."
Dra. Eva Heras , cap del Servei d'Envelliment i Salut
L'activitat física té un paper fonamental en la lluita contra la progressió de l'Alzheimer. Estudis recents demostren que l'exercici pot augmentar les connexions neuronals en l'hipocamp, una regió directament vinculada amb la memòria.
A Andorra, programes d'estimulació cognitiva i física han demostrat millores notables en la força muscular, l'equilibri i el benestar emocional dels participants després de només tres mesos.
"El factor de dependència és molt generalitzat, aleshores, un dels temes per fer prevenció d'aquest aspecte és l'exercici."
Jan Missé, preparador físic del Servei d’Envelliment i Salut
"És molt complementari, anímicament estan millorant molt."
Dra. Eva Heras, cap del Servei d'Envelliment i Salut
Tot i els avenços en prevenció i tractament, encara manquen recursos i hi ha una necessitat urgent de formació per a cuidadors i famílies.
"Les persones que treballen amb persones amb Alzheimer han d'estar formats en Alzheimer."
Montse Valls, presidenta de l'Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer
Des de l'associació subratllen també la necessitat de trencar el tabú que encara envolta la malaltia a Andorra.
Informa: Bruna Luque
Imatges: Txell Taboada i Sergi Linares
Comparteix: