Ja fa més de sis mesos que el Consell General va aprovar el nou codi de família incloent el canvi de nom i de gènere al registre civil de les persones trans. Diversand demana més celeritat després que se'ls prometés la meitat de temps. Ja hi ha un primer cas que ha aconseguit l'autorització de la Batllia, mentre que n'hi ha que encara esperen que s'accepti la petició.
La presidenta de Diversand, Rocío Soler, destaca que han de tornar a reivindicar aquest fet "perquè no s'acaba complint el que s'ha aprovat". A més, apunta que a l'entitat se'ls va generar una expectativa que el procés seria més senzill i àgil, "però ara ens trobem una altra vegada sols".
I és que el col·lectiu s'ha trobat amb diferents velocitats que no comprenen. Per exemple, la Nieves fa pocs dies que ha aconseguit el vist i plau de la Batllia pel canvi de nom de la seva filla menor d'edat, l'Emma. El procés, però, no ha estat fàcil. "Un simple tràmit no ha sigut perquè m'han jutjat a mi com a mare i a la meva nena per fer el canvi de nom".
Tot i tenir la sentència favorable, calculen que hauran d'esperar encara dos mesos més per tenir el passaport actualitzat, el pas final que la petita reclama dia rere dia. Un cas ben diferent és el del David, que encara espera que s'accepti la petició. "Em sento amb l'obligació d'estar explicant una cosa que és íntima meva que jo hauria d'explicar a qui jo volgués i quan jo volgués".
L'advocada del David, Patrícia Bragança, informa que aquest fet "afecta la dignitat de la persona i un dret fonamental".
Una part del codi de família va entrar en vigor de seguida, com la modificació de la llei del Registre Civil, que inclou el canvi de nom i de gènere. És per això que el cas de la filla de la Nieves ha prosperat. No obstant, hi ha batlles que interpreten que la jurisdicció voluntària necessària per aquests processos no està encara en vigor que, segons la llei, ha d'esperar sis mesos des de la seva publicació al BOPA. Aquí entraria la situació del David. Bragança manifesta que no haurien d'existir els problemes per fer-ho. "Aquesta demora que podem trobar sobre si ha entrat en vigor tot el corpus que permet aquest tràmit no hauria d'existir perquè la llei ho permet des de la seva entrada en vigor".
Per Diversand aquests primers casos es converteixen en referents perquè el col·lectiu perdi la por. "Por a ser revictimitzats" concreta Soler. A més, afegeix que és important que "aquests casos siguin àgils perquè això servirà per altres persones".
La Nieves és més contundent i manifesta que "estem parlant d'una identitat i no hauria de costar tant. Per què costa tant un canvi de nom?".
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza
Grafisme: Marta Pons
Comparteix: