El bosc de Beixalís veu néixer el primer Marteloscopi d’Andorra, una eina de gestió forestal per guanyar sostenibilitat. Una part del bosc es convertirà en una zona on poder experimentar i simular amb la gestió forestal, a més de recollir-ne dades.
Aquesta zona del bosc de Beixalís es converteix en un laboratori vivent. Andorra Recerca i Innovació amb el comú de la Massana ha creat aquí el que s’anomena Marteloscopi, integrat en una xarxa europea.
El Marteloscopi serveix per poder controlar la gestió forestal del bosc i fer-la sostenible. Es controlen tots els arbres, el seu estat actual i el seu creixement. Tot això s’integra en una aplicació que permet fer experiments i simulacions. Aquesta zona serveix, doncs, per comparar quins efectes té la gestió dels altres boscos amb aquesta, que no es manipularà. "Una eina virtual", explica el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat massanenc Sergi Gueimonde, "on es podrà consultar la gestió forestal per millorar la qualitat de vida dels boscos i ecosistemes".
Marta Domènech, investigadora de l’eix de sostenibilitat de l’ARI, creu que "tots treballem i vivim al fons de vall i, excepte el cap de setmana, se'ns oblida el que és la natura. Més del 40% de la superfície d'Andorra són boscos que ens estan fixant el diòxid de carboni atmosfèric".
A banda té una funció pedagògica ja que permetrà poder compartir aquestes dades i explicar-les. Es recullen dades de fixació de CO2, de la llum i de la vida dels arbres. Aquest és el primer Marteloscopi d’Andorra, i representa l’únic del sud d’Europa on conviuen pi negre i pi roig.
Informa: Gerard Castillo
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: