Primer seminari forestal per avaluar la situació dels boscos amb el canvi climàtic

www.andorradifusio.ad

Aquest dimarts s'ha celebrat el primer seminari forestal d'Andorra, que rep el títol "Els boscos pirinencs davant el canvi global: riscos, gestió i adaptació". Es tracta d'una iniciativa finançada per Poctefa i que s'ha celebrat a través del consorci Forespir

Durant aquest dimarts al matí han tingut lloc al Centre de congressos d'Andorra la Vella diverses xerrades al d'investigadors del país, de Catalunya i França amb l'objectiu de crear sinergies i exposar els projectes que s'estan fent tenint com a nexe en comú els boscos dels Pirineus

S'ha parlat dels impactes que estan patint amb el canvi climàtic i com això està afectant la seva salut. També s'ha abordat la interacció entre els riscos forestals i la protecció de la població i del medi natural, incidint en les conseqüències que tenen els grans incendis forestals.

Aquesta darrera qüestió ha estat exposada per Marc Castellnou, enginyer de forests, analista d'incendis i inspector de Bombers de la Generalitat de Catalunya, experts en fer aquesta mena d'avaluacions i actuacions. 

Segons el coordinador de Ciències biològiques d'Andorra Recerca + Innovació, Benjamín Komac, que també ha fet de moderador al seminari, "el canvi climàtic, el canvi global, afecta els boscos de moltes maneres, com ara sequeres que poden augmentar el risc d'incendis, noves plagues o noves malalties. Són molts factors que influeixen els boscos i hem de tenir aquest coneixement i aquesta preocupació per cuidar-los". 

L'enginyera de forests i directora del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d'Andorra, Sílvia Ferrer, ha presentat el cas d'estudi d'Andorra en el marc del projecte ICP-Forest a nivell europeu. A través de diferents parcel·les, analitzen anualment l'estat de salut dels boscos. El que es mira és la defoliació, que és la pèrdua de fulles de les capçades perquè es considera que és un bon indicador de la salut dels arbres.

Ferrer ha destacat que "en els darrers tres anys hi hagut un increment dels arbres que tenen una defoliació major, un signe d'un empitjorament de la qualitat, però no estem parlant que hi hagi arbres morts o que hi hagi una incidència molt important de malalties o plagues". A part d'aquest indicador, també s'avaluen els danys i les malalties que es pateixen. 

Per aquest dimarts a la tarda s'ha programat una sortida al bosc de la Comella per mostrar l'anàlisi que s'ha fet a una parcel·la on el bosc assumeix un paper protector molt important per evitar la caiguda de rocs. I és que segons Marc Font, investigador d'Andorra Recerca Innovació i responsable d'exposar aquest projecte al seminari, que rep el nom de Montclima-Poctefa, per primera vegada s'ha quantificat el nivell de protecció que desenvolupen els boscos, un paper essencial pels ecosistemes i la població. 

Hi ha dues tipologies de protecció: a l'hora de prevenir allaus -el 30% dels boscos del país assumeixen aquest rol-, i per evitar la caiguda de pedres i rocs. La voluntat és avançar en l'anàlisi a nivell nacional i calcular quin percentatge de massa forestal desenvolupa la segona funció.

En la parcel·la analitzada, per exemple, s'han fet també accions per evitar incendis per així preservar al màxim l'entorn que fa aquesta tasca protectora fonamental. 

Informa: Laura Cugat 
Imatges: Sergi Linares 

Comparteix:

Andorra va assolir el pic d'emissió de gasos d'efecte hivernacle el 2005 Reportatge: neix l'Inventari Nacional Forestal per fer una radiografia dels boscos i veure'n l'evolució