Llevar-se a les cinc del matí per l'estrall de les bombes. Així ens expliquen com van viure l'inici de la guerra a Ucraïna cinc testimonis que vivien al voltant de Kíiv. De seguida van preparar l'equipatge i van decidir fugir.
Després de 9 dies de viatge han arribat a Andorra a casa d'una familiar que fa 8 anys que viu al país. Escapen de l'horror amb angoixa però resant dia i nit pels familiars que s'han hagut de quedar.
"Era molt dur llevar-se a les cinc del matí pel so de les bombes", recorda l'estudiant Yarolsava Smirnova. La seva mare, Olesia Smirnova, és professora de francès i mare de la Yarolsava, explica que vivien a uns quilòmetres de Kíiv i des d'allà sentien les bombes i com tremolava el terra i els vidres.
Sofia Burkhan és una altra de les refugiades, també estudiant. Diu que la mare la pressionava "per marxar, protegir-se, sobreviure i poder tornar a Ucraïna viva en el futur".
"En aquell moment no sentia res, havies d'actuar", remarca l'advocada Anna Stepanenko. I és que, segons ressalta Olesia Smirnova, el seu deure com a mares era agafar les filles i fugir. "Va ser decisió d'un minut haver de marxar per salvar les nostres filles, perquè els homes havien de fer la seva feina", afegeix Stepanenko. Per exemple, el fill d'Olesia s'ha hagut de quedar a Ucraïna per defensar el país i li explica a la seva mare que constantment s'han de refugiar als soterranis per sobreviure.
Yarolsava Smirnova intenta mantenir l'optimisme: "La nostra gent és poderosa, també el nostre esperit i la nostra ànima. I crec que en algun moment tot anirà bé". "Putin i els soldats russos han de marxar a casa seva", reclama Stepanenko.
La invasió russa a Ucraïna i el conflicte bèl·lic que continua molt actiu ha provocat la fugida de més d'1,7 milions de persones segons ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats.
Es tracta de l'èxode més gran de refugiats a Europa en els darrers 75 anys i el que ha crescut més ràpid des de la Segona Guerra Mundial. L'organització, a més, pronostica que en els propers dies milions de persones es veuran forçosament obligades a desplaçar-se i, fins al moment, de forma interna ho han fet almenys un milió.
Aquests dies hem vist a través dels mitjans que estan en el terreny degotejos constants a les fronteres d'Ucraïna ja que l'espai aeri està tancat i l'única sortida és per via terrestre. El primer pas que han fet molts dels refugiats ha estat anar a països de la vora. Polònia és el que acull el volum més important i de seguida el país amb l'ajuda de voluntaris es va organitzar per ajudar i donar caliu a les persones que hi arribaven.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Aïda Pagès
Grafisme: Marta Pons
Comparteix: