La reforma dels complements de jubilació és la tercera de les grans reformes que es van fixar els demòcrates, amb l'IRPF i la reforma de la CASS. El Govern considera insostenible l´actual model en què l'executiu aporta un complement a les pensions que els treballadors públics reben de la CASS, ja que el fons mai s´havia aprovisionat. Amb la reforma es crea aquest fons, però l´aportació del Govern serà menor i compartida amb els funcionaris. Com a màxim els funcionaris percebran un 60% del darrer salari i no del 70% com fins ara.
El canvi principal que introdueix la reforma és la creació del fons de pensions per garantir la sostenibilitat del sistema de jubilació pública. Ja no és només el Govern qui l'aprovisiona, sinó que es fa de forma compartida amb el funcionari. Així, l´executiu aportarà fins a un màxim del 3% del salari del treballador públic, sempre que aquest també hi aporti la mateixa quantitat, ja que la participació en el fons serà voluntària.
També es canvia el càlcul de la pensió. Si fins ara el Govern aportava un complement a la pensió de la CASS per garantir al treballador públic un 70% del seu darrer sou, ara s'arribarà com a màxim al 60%. Els funcionaris ja jubilats o prejubilats conservaran les condicions del sistema antic. Els qui portin almenys quinze anys a l´administració també es podran beneficiar d'una part del sistema antic.
La reforma comporta,a més, l´eliminació de les prejubilacions, un dels aspectes que més rebuig ha creat entre els sindicats de la Funció Pública. Només s´hi podran acollir els treballadors que podrien prejubilar-se però que encara no ho han fet i aquells a qui els queda cinc anys o menys per fer-ho. Pel que fa als cossos especials, podran jubilar-se als 60 anys i el Govern es farà càrrec de les seves pensions fins als 65 anys. A més, els que hagin ingressat en el cos abans de l´1 de juliol del 2004 mantindran els drets adquirits.
Finalment el text introdueix canvis en l´administració pública més enllà de les jubilacions. Es crea la figura de l´agent de l´administració indefinit per a noves contractacions i es reserva la consideració de funcionaris als membres dels cossos especials i a treballadors que realitzen tasques sensibles. Ara bé, tots els que fins avui siguin funcionaris ho seguiran sent. Amb aquesta fórmula, el Govern podrà tornar a obrir la contractació pública sense engreixar la plantilla de funcionaris.
Informa: Andrés González-Nandín
Comparteix: