Problemàtiques reals i diàries de "Les dones invisibles d'Andorra"

www.andorradifusio.ad

La conciliació, la bretxa salarial, la violència de gènere o unes pensions gairebé nul·les. Són algunes de les problemàtiques reals que afronten diàriament moltes dones al país. Són testimonis i situacions que es recullen en el nou estudi presentat per la Fundació Julià Reig "Les dones invisibles d'Andorra", elaborat per la psicòloga Magda Mata amb la col·laboració del director del CRES, que vol ser un document de reflexió. 

L'estudi que ja es pot consultar al web de la Fundació Julià Reig busca exposar la situació de les dones al país de manera objectiva.

Es basa en una feina històrica sobre el feminisme i el rol de la dona, entrevistes a 50 dones i 10 homes anònims amb diferents casuístiques i amb estadístiques, algunes pendents d'actualitzar.

La presidenta de la Fundació Julià Reig, Deborah Ribas, explica que s'hi fan reflexions per a la societat en general i també per a la classe política. "Nosaltres tampoc som qui per donar una opinió absoluta", diu posant en relleu que vol ser una eina útil "per tots els polítics o professionals implicats". En aquest sentit, s'ha mostrat molt satisfeta dels estudis que han impulsat.

S'hi parla del rol històric de dones com a cuidadores i les seves conseqüències actuals. Una d'elles, pensions de jubilació gairebé nul·les per no haver cotitzat prou a la CASS, situació a la qual demanen avançar-se; una altra és que algunes es troben desfasades en voler reincorporar-se al mercat laboral amb ofertes de feina precàries.

També s'exposa la problemàtica de la conciliació sobretot a partir del moment que són mares. Tot plegat relacionat amb la càrrega que encara suporten les dones. En aquest sentit, l'autora de l'estudi, Magda Mata, diu que "l'home potser farà el dinar però és la dona la que s'encarrega de mirar si la nevera ès plena, si s'ha d'anar a comprar o si s'ha de portar el nen a vacunar". En aquest sentit remarca "que aquesta càrrega mental encara l'assumeix majoritàriament la dona". No nega que "hi ha hagut progressos però encara ens queda molta feina per davant per arribar realment a una igualtat efectiva". 

L'estudi, que també posa de relleu la problemàtica de la violència de gènere, exposa la necessitat d'instaurar un institut de la dona per treballar en altres aspectes, com ara el de la bretxa salarial. Una problemàtica real que l'estudi exposa amb diferències que poden arribar a ser del 40% i amb més autònoms homes que dones.

Joan Micó és el coautor de l'estudi i diu que l'objectiu és "explicar que aquesta diferència és la conseqüència d'unes desigualtats". "No vol dir que les dones per norma cobrin una tercera part menys que els homes sinó que hi ha una sèrie de desigualtats que porten com a conseqüència que la mitjana sigui aquesta", afegeix. 

També es tracta la part educativa, on es continua parlant de carreres universitàries per gènere i de l'excessiva feminització de la contracepció. Per això inviten el nou Servei Integral d'Atenció a la Dona a oferir tota la informació necessària.

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Anna Ginestà- Fernando Montero

Comparteix:

Salari mínim, permís de maternitat i paternitat, i la qualitat de vida dels gossos, debats principals del Consell General de Joves Es busquen microrelats amb esperit crític entre els joves