Segons l'Organització Mundial de la Salut, el 50% de les consultes en atenció primària es fan per causa d'algun tipus de dolor. D'aquestes, una de cada cinc patiran dolor crònic i una de cada tres patirà malalties greus que els impedirà fer vida normal. Són xifres globals, extrapolables a Andorra, segons la unitat del dolor del SAAS, que es fan publiques amb motiu del Dia mundial del dolor.
La unitat del dolor del SAAS funciona des de fa uns vint anys, com una unitat multidisciplinària integrada per psiquiatres, psicòlegs, anestesiòlegs, traumatòlegs i rehabilitadors. Atenen uns 25 pacients per setmana.
El dolor afecta sobretot la població adulta, especialment a l'esquena. Una de cada cinc persones amb dolor patirà el mal de forma crònica i un de cada tres derivarà en malalties greus. A més, el dolor no es pot mesurar i els afectats encara pateixen molta incomprensió. Per exemple, els malalts de fibromiàlgia, que comporta dolor crònic, són en molts casos estigmatitzats per la societat.
"Hi ha pacients als quals se'ls soluciona en un període d'un, dos o tres mesos i altres als quals no se'ls soluciona mai. Sempre tindran dolor. L'objectiu nostre no és treure el dolor, sino alleugerir-lo, intentar que el pacient no estigui limitat", explica el coordinador clínic de la unitat del dolor, Rubén Martínez.
Actualment no hi ha una especialitat mèdica del dolor, però els avenços i el coneixement són cada vegada més grans. Encara, però, es desconeix en molts casos l'origen.
Davant la situació de dolor crònic, l'únic remei és intentar alleugerir el patiment. "Dins de l'entorn sanitari hi ha cada cop més consciència d'aquest tipus de malalties. Però s'ha de fer molta educació per anar canviant aquest pensament", reconeix Martínez, qui a més adverteix que "una de les seves preocupacions és que ni l'entorn familiar entén allò que els està passant. Forma part de la mateixa malaltia que els estigmatitzin i no se'ls creguin".
El dolor crònic ha de ser considerar una malaltia i, per tant, el seu tractament és un dret humà, segons l'OMS. Encara no s'ha aconseguit, però es treballa en la conscienciació.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero
Comparteix: