Aquest djious s'han organitzat centenars de mobilitzacions a França per protestar pels anys mínims de cotització i la frontera dels 67 com a edat mínima de jubilació, que es preveu que aplegui entre mig milió i set-centes mil persones. Aquí a Andorra, aquest matí professors de l'ensenyament francès comentaven que en el seu cas la reforma els suposaria treballar fins als 70 o haver de renunciar a una part de la pensió.
La reforma de Macron, que s'ha d'anar implantant al llarg dels propers anys, s'analitza com una manera de baixar pensions i retallar despesa quan el debat, diuen, ha de ser més profund.
A les nou del matí ha començat una concentració dels primers professors del Lycée Comte de Foix que s'han declarat en vaga al costat d'una pancarta on es llegia 'No a la frontera dels 67 anys' per poder accedir a la pensió completa. Fins i tot, si no s'arriba al període mínim de cotització que ara es marca en 43 anys.
En el cas dels docents, a França s'incorporen al sector als 27 o 28 anys. Si se'n demanen 43 de cotització, tenint en compte que no hi hagi baixes, la data de jubilació s'enfila als 70. Per això els que protesten creuen que la mesura està feta per baixar pensions i reduir la despesa del govern.
El membre de la Federació Sindical Unitària de la Funció Pública, Cristophe Noguer, explica que a França hi ha un sistema de penalització. "L'objectiu és que la gent no hi arribi per tenir les pensions més baixes del que podríem pretendre. Si no arribes al període mínim de cotització et retenen un 5% per cada any que et falti i ràpidament s'arriba a una pensió molt mínima". A més, reclama que s'acabi amb aquesta mesura. "Sempre s'utilitzen les mateixes receptes antigues: allargar, endarrerir, reduir i per això volem de dir prou".
Noguer afegeix que una mesura tan poc popular no pot ser democràtica i que l'estat francès s'hauria de plantejar un debat social en profunditat sobre el rol de la gent gran, la perspectiva laboral dels joves i la situació del mercat. "A França a partir dels 55 anys només una de dues persones treballa. Així que no té sentit endarrerir l'edat de jubilació. Jo crec que això s'ha d'analitzar en una altra perspectiva".
La reforma, que s'implantarà gradualment, preveu que el 2030 l'edat mínima de jubilació se situï en 64 anys. Els primers a veure's afectats seran els que van néixer el setembre del 1961.
Informa: Rosa Alberch
Imatges Andreij Cristancho
Comparteix: