Allau de sol·licituds per instal·lar plaques solars a través del programa Renova del Govern. Des de gener, se n'han tramitat unes 280 que faran augmentar el pressupost més enllà del milió i mig d'euros.
Les energies renovables és un dels pilars del Govern per complir la transició energètica i lluitar contra el canvi climàtic. Per fomentar-ne l'ús, l'executiu treballa amb el programa Renova, que subvenciona gairebé la meitat de la instal·lació de les plaques solars.
Enguany, el programa ha rebut una allau de sol·licituds. En mig any, unes 280, que superen amb escreix les 37 del 2020. El Govern ja havia previst una partida pressupostària important d'un milió i mig d'euros, que s'haurà d'augmentar per donar resposta a totes les demandes.
El director de l'oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha explicat que l'executiu "haurà de fer un esforç per ampliar aquesta dotació pressupostària de cara el 2021, tenint en compte que no serà capaç de cobrir la demanda en sol·licituds".
Actualment, hi ha prop d'un centenar d'instal·lacions repartides arreu del territori. Una xifra important, però que no explota el potencial energètic del país. És per això que des d'Andorra, Recerca i Innovació s'ha ideat una plataforma digital que permet esbrinar la capacitat d'irradiació de les cobertes de més d'11.000 edificis. Alguns d'ells, públics.
Més concretament, Miquel ha apuntat que "s'està desenvolupant una auditoria prèvia energètica del conjunt d'edificis de l'administració general". Un dels objectius prioritaris és "conèixer realment quin és el potencial de cadascuna d'aquestes cobertes".
L'estalvi econòmic i energètic són algunes de les preocupacions de la població. La instal·lació suposa un cost d'uns 10.000 euros, una inversió que es recupera en uns 7 anys.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: