Les addiccions són un problema de salut mental encara molt estigmatitzat que necessita de més recursos, visibilització i prevenció. Així ho considera la presidenta de l'associació Projecte Vida que aquest dilluns al matí ha visitat Ràdio Nacional. L'entitat disposa d'un nou local a Escaldes-Escaldes i té previst ampliar els grups d'ajuda mútua.
La presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, denuncia que "la problemàtica de les addiccions a Andorra és molt elevada, molt elevada". I és per això que demanen més recursos. Un d'ells és que s'impulsi l'Observatori de Drogodependències que recull el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions per poder tenir dades.
Tenorio manifesta que només tenen dades "de les persones que estan a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), però això no són dades reals, sinó persones que decideixen anar a la UCA a fer un tractament". A més, afegeix que hi ha un estigma al carrer d'això i que hi ha "molta gent que pel país en el que vivim no volen anar-hi perquè s'estigmatitza molt".
També considera molt necessari dotar l'UCA de més professionals i potenciar la prevenció a les escoles des dels vuit anys. Tenorio alerta així que hi ha una excessiva banalització de les drogues i com més aviat es consumeix, més aviat es pot desenvolupar un trastorn addictiu.
Si es pateix, anima a demanar ajuda per rebre tractament i complementar-ho amb els grups d'ajuda mútua, un dels projectes centrals de l'entitat que fa un any que està en marxa. Ara es reuneixen en un nou local a l'edifici La Llanterna d'Escaldes i com a novetat, dos cops al mes tindran el suport d'un psiquiatre. Enguany també volen impulsar un grup per a dones amb addiccions que han patit violència masclista.
"A Espanya es diu que un 80% de les dones que han patit violència de gènere pateix un trastorn addictiu o bé a l'alcohol o a les benzodiazepines"
Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida
Per unir-se als grups d'ajuda mútua, cal trucar al 333 583 o acudir a l'edifici la Llanterna d'Escaldes. Aquest mes col·laboren en el Projecte 12x12 d'Andtropia i animen a fer el donatiu d'un euro enviant un SMS amb la paraula "VIDA" al 604. Un granet de sorra clau per fer créixer l'associació.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: