Entre el 1971 i el 2018 han mort a causa d'allaus o hiportèrmies 18 persones en 14 accidents mortals. Són les dades que s'han ofert aI simposi que sobre aquesta matèria i que aplega 150 inscrits. L'objectiu és analitzar els recursos disponibles i avançar en la coordinació dels cossos especials que hi intervenen.
Aquest any, dues persones han mort a causa d'allaus i hiportèrmia, una a Ordino-Arcalís a principi d'any i una altra al Pas de la Casa. Són part de les 18 víctimes que des del 1971 hi ha hagut per aquests factors.
Els especialistes que hi intervenen han destacat la importància de la coordinació entre els cossos de salvament i sanitaris per millorar les actuacions en aquest àmbit i en què, segons destaca el cap d'Urgències en funcions, Marcos Gutiérrez, "el temps corre en contra nostra" en situacions "amb víctimes molt greus".
Els bombers són els primers a actuar en casos d'allaus. La formació i la disponibiltat de recusos es bàsica. El director del cos, Joan Carles Recasens, indica que "un 60% dels bombers d'Andorra té una especialitat lligada al rescat de muntanya". En xifres, "el grup de rescat són 21 efectius, els gossos de recerca en allaus i enderrocs són 8, el grup de suport de muntanya, 24, més tres sanitaris", assegura.
Protecció civil és qui pot oferir eines de logística. De moment, no ha calgut perquè els accidents han estat de resolució ràpida. Tot i així, la disposició hi és "amb mitjans per pujar els especialistes, personal i voluntaris preparats i formats, i material per poder treballar-hi el màxim de temps possible", explica el director del cos, Francesc Areny.
Areny ha alertat de l'increment del risc que provocarà el canvi climàtic, que farà més habitual els fenòmens extrems, com ara inundacions o allaus a causa de les fortes precipitacions i els canvis sobtats de temperatura.
Informa: Ana Alamán
Imatge: Anna Romagosa
Locució: Yasmina Canedo
Comparteix: