Els propietaris de pisos estudien portar les mesures del Govern a la batllia

www.andorradifusio.ad

Liberalitzar a poc a poc el mercat del lloguer per evitar que es disparin els preus i hi hagi una crisi social d'aquí a tres anys, quan venci la pròrroga forçosa dels contractes. Així ho han exposat els gestors immobiliaris en una jornada d'anàlisi sobre habitatge que han organitzat amb l'associació de propietaris, que estudia portar les mesures del Govern a la batllia. 

Els propietaris de pisos reiteren la seva oposició a les mesures en matèria d'habitatge anunciades per l'executiu i, si tiren endavant, valoren fer un pas més enllà i portar-les a la justícia. 

El president de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles, Toni Bea, assegura que s'ha intentat demonitzar la figura del propietari quan, al final, considera que és un empresari més que es dedica a gestionar habitatges. Al veure indicis d'inconstitucionalitat en el projecte de llei, indica que és "la batllia i els experts en lleis els qui ho han de determinar".

Ho ha dit en una jornada de debat amb experts internacionals que també s'han sumat a la crítica. 

"A Espanya, la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola diu que un 'bodrio' és un guisat mal cuinat amb ingredients immenjables i vol dir això, no és un insult. I per mi aquest projecte al·ludeix a ingredients bastant millorables, que és el que s'hauria de fer ara amb esmenes."

Gerard Duelo, president del consell general del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària d'Espanya

Per l'AGIA el futur és ben fosc si el Govern no canvia l'estratègia d'aquí a tres anys, moment en què vencerà la pròrroga forçosa dels contractes. 

"S'ho han de començar a pensar molt perquè sinó el 2027 tindrem un problema social important. Penso que s'ha de començar a liberalitzar el mercat perquè flueixi per si mateix, però entenc que s'ha de fer a poc a poc. Pensa que hi ha preus que estan congelats des de fa pràcticament 10 anys si s'actualitzen avui són preus que augmentarien molt. També dependrà de la sensibilitat social de cada propietari."

Gerard Casellas, president de l'AGIA

Una sensibilitat present en molts propietaris, segons Casellas. Durant l'acte també ha quedat palès que limitar el preu del lloguer com ha fet Espanya no seria gens beneficiós. Catalunya va començar amb 140 municipis de zones més tensionades, entre els quals la Seu d'Urgell, però ara vol afegir-n'hi 271 més. Ponents com Carles Sala opinen que és una acció ineficient i massa còmoda per al Govern, que hauria de reforçar els pressupostos per resoldre el problema.

Per la seva banda, Duelo també és contrari a regular els preus, però proposa la opció de marcar uns índexs equitatius que variïn en funció de les intervencions i millores a l'immoble que pugui fer el propietari. El professor procedent de Berlín Konstantin A. Kholodilin és partidari de controlar menys els preus i incentivar la construcció d'una forma intel·ligent, una estratègia, però, que caldria analitzar i adaptar al context andorrà. 

Els constructors critiquen un 'efecte crida' i la dificultat per obtenir llicències urbanístiques

També hi ha participat l'Associació de Contractistes d'Obra, que ha afirmat que els continus canvis legislatius estan provocant un efecte crida en la construcció, amb una certa desconfiança i inseguretat jurídica. 

Entre les problemàtiques també han destacat l'increment d'un 25% del cost de la mà d'obra, l'augment dels impostos, la lentitud per obtenir llicències urbanístiques, fet que alenteix i encareix els processos, i la necessitat de més abocadors de terra. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada 

Comparteix:

L'entorn, clau per detectar els casos d'assetjament El gat més gandul torna al cinema