Després de més de 35 anys La Puça tancarà les portes de la llibreria aquest divendres. Les restriccions i els canvis d'hàbit han portat a continuar el negoci només en el camp electrònic on també tenen experiència ja que el primer web el van obrir fa més de vint anys. En la nova etapa La Puça tindrà un punt de recollida a totes les parròquies.
La Puça és un dels negocis més antics de comerç electrònic a Andorra, uns vint anys. La propietària, Anna Riberaygua, encara recorda l'antiga plataforma, una "base de dades estàtica" de consulta, on el procés de venda era "molt feixuc". "El canvi ha sigut molt ràpid en molt poc temps. La recordo com una cosa que em sembla impossible ara", reflexiona.
Aquella primera pàgina va néixer com a recurs de consulta per donar un valor afegit a la llibreria i que ara es convertirà en la principal porta d'entrada al negoci arran de les restriccions d'aforament i un canvi d'hàbits de compra del lector arran del confinament per la Covid-19.
"El flux de la pàgina web ha augmentat un 50% de visites i de reserves. El que s'ha perdut de vendes respecte a l'any passat a nivell general ha estat un 15-20%", explica Riberaygua. També destaca que han treballat per crear una xarxa de punts de recollida a cada parròquia en locals amics de la llibreria.
Una de les claus que els ha decidit a fer el pas és la seva especialització en el llibre pirinenc pel qual seguiran apostant tot i tenir una duana pel mig. Diu que els agrada divulgar la cultura i el coneixement del Pirineu i d'Andorra, que és un plus respecte al poc benefici que els representa.
La Puça va obrir les portes el 1984 i des d'aleshores ha tingut diferents canvis d'ubicació. Aquest serà un més, però podria tornar? Riberaygua respon que "pot ser que sí, si la situació millora".
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Albert Refart
Locució: Jordi Lorente
Comparteix: