Més de la meitat de les dones que han donat a llum el 2021 han estat donants de sang de cordó. D'aquestes, una setantena han estat acceptades i una ha estat objecte de trasplantament als Estats Units. Són les dades objectives del programa de donació de sang de cordó. Hi ha, però, una seixantena de donants que no l'han pogut fer efectiva en donar a llum en festius i caps de setmana. Una situació que la comissió específica i de seguiment de la unitat valora si cal modificar.
El 2021 han estat molts els parts que s'han fet en cap de setmana i festius, casualitats de la vida que afecten però les donacions de sang de cordó umbilical.
El Banc de sang i de teixits de Catalunya, que és qui rep les mostres provinents d'Andorra, és molt exigent en els paràmetres a seguir entre el moment de l'extracció i la criogenització de la mostra, que prèviament ha hagut de passar una sèrie de proves. No pot sobrepassar les 44 hores.
Aquesta exigència fa difícil el trasllat de mostres durant els caps de setmana i festius que aquest 2021 han representat una seixantena de mostres.
Davant d'aquesta situació, la llevadora referent de l'hospital, Cristina Pérez, creu que "a la llarga s'haurà de fer un pensament si val la pena enviar-ho dos caps de setmana al mes perquè al final és un aspecte que està molt relacionat amb la coincidència". Explica que "des de divendres a les 12 de la nit fins diumenge a les 12 aquestes mostres no es poden enviar perquè no tenim transport i, de moment, no surt a compte contractar -ne un per enviar aquestes mostres".
Malgrat aquesta problemàtica les dades són bones. Tot i ser fluctuant segons el nombre de parts, el percentatge de donants no ha baixat mai del 47%.
L'altra part ja no depèn tant de l'hospital sinó dels criteris que marca el banc per acceptar una donació com a efectiva.
De fet, durant el 2021, de les 212 donacions, 69 han estat efectives i criogenitzades i una ha estat trasplantada als Estats Units, convertint-se en el sisè trasplantament provinent d'una donació andorrana.
Segons Pérez, "recollir bosses és molt fàcil, però que tinguin una alta qualitat per després poder ser trasplantables és més difícil perquè cada vegada hi ha més exigència. I d'aquí, aquesta reducció en l'enviament de mostres".
Un percentatge menor de les parteres opta per conservar la sang de cordó en un banc privat i per a utilització pròpia. En aquest cas la implicació de les llevadores és menor ja que el que fan és només la recollida que posteriorment es trasllada a l'únic banc d'aquestes característiques que existeix al país. Se n'han fet una trentena.
Informa: Anna Pifarré
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: