L'Agència de Protecció de Dades ha rebut queixes d'usuaris que consideren que se'ls ha demanat massa informació personal a l'hora de signar un contracte de lloguer o bé fer una operació bancària. El primer pas de la institució és fer un advertiment, però si no s'encamina la situació, es pot arribar a imposar sancions.
Des de l'Agència de Protecció de Dades constaten que hi ha immobiliàries que demanen la història laboral o els punts de la CASS als possibles llogaters d'un pis.
Han rebut reclamacions que, segons la cap de l'ens, Reshma Harish Punjabi, estan totalment fonamentades perquè "és una informació excessiva". "Entenem que la immobiliària el que vol és saber si el llogater pagarà o no, però per aquesta finalitat no li cal tota la història laboral". "Hi ha altres maneres de justificar si un llogater és solvent o no".
Unes demandes que també s'han constatat, per exemple, en entitats bancàries. Si l'agència ho prova, el següent pas és avisar als responsables. "Primer fem un advertiment conforme s'ha detectat aquesta mala praxi que està fora de la normativa de Protecció de Dades i després els donem eines i recomanacions per reconduir la situació, ja que no poden continuar actuant d'aquesta manera", indica Punjabi.
Si la situació no es redreça, es pot arribar a imposar sancions de 500 a 100.000 euros depenent de la gravetat de la infracció. De moment, però, no se n'ha posat cap.
De cara als usuaris, la institució recomana ser molt conscients en tot moment del tipus de dades que s'ofereixen com a eina de prevenció.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa
Locució: Judith Sáez
Comparteix: