La recuperació de la farga del Madriu comença a donar fruits

www.andorradifusio.ad

Un dels primers projectes de conservació a la vall del Madriu ha estat la recuperació de la farga. Els treballs van començar a mitjan setembre. L'estructura deixa al descobert part del seu discurs en la primera fase de la intervenció arqueològica. Així, es pot veure on es convertia el ferro en lingots, la casa de la farga i el mecanisme d'aigua que abastia el procés. 

La farga del Madriu és un exemple únic de farga catalana anterior a la farga Rossell. Ara, gràcies a la primera intervenció, s’han pogut veure millor algunes de les estructures que intervenien en aquest procés, fet que permetrà seguir amb l’estudi.

Segons Olivier Codina, que forma part del departament de Patrimoni Cultural del Govern, es tracta "d'un jaciment integrat al seu torn per dos jaciments: la farga i la ferreria. A nivell d'estudi, entendrem què es feia amb el mineral i després què es feia amb el ferro que sortia de la farga". Codina ha subratllat que "això és la primera vegada que es pot estudiar així perquè normalment sempre ho trobem barrejat". 

Pel que fa a un dels motors de la farga, es pot veure com l’aigua es canalitzava fins a un dipòsit, el botàs. A la farga s'hi feia la pasta de ferro. Aquí han sortit altres descobertes.

En aquest sentit, Xavier Llovera, que també forma part del departament, ha explicat que de tot plegat han sortit entre set i vuit edificis, però ha aclarit que també s'han treballat altres parts com ara la casa de l'administrador, que rep el nom d'"edifici de la farga".

Aquesta estructura ha resultat ser molt més gran del que inicialment pensaven els experts, amb un magatzem i escales, compost de pedra seca i amb més d'una planta. Llovera ha afegit que també "ha aparegut un forn per a la gent que treballava en tot aquest conjunt". 

El procés continua cap al martinet on es feien els lingots, una estructura que han trobat molt ben conservada, tal com ha comentat el tècnic del laboratori LAPA_Iramat (CNRS), Rémy Jeannot.

Ara, aquest jaciment quedarà als ulls del passant i en un futur es farà una projecció en 3D per fer-nos una idea de com era el conjunt.

La farga va estar 100 anys en funcionament durant els estius, entre 1732 i 1836. Aquest exemple peculiar de farga a la catalana és una de les primeres que es van implantar a Andorra. La intervenció s'ha fet al seu solà i ha estat visitada per autoritats i periodistes aquest dimarts per tal de conèixer i informar de com avança el projecte de restauració. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix:

150.000 persones passen per la quarta edició de L'Andart Els casos actius de la Covid-19 tornen a baixar de 100