Un mes després del previst perquè les empreses tinguessin marge per implementar-la, entren en vigor les noves lleis laborals. Des dels sindicats recorden que el text perjudica els treballadors, mentre que des del carrer es veuen algunes coses positives i d'altres que no ho són tant.
Aquest divendres entra en vigor la reforma laboral, aprovada pel Consell General a final de l'any passat.
Al carrer encara hi ha gent que no sap que hi ha un nou codi de lleis. D'altres diuen que no se l'han pogut mirar, però molts ja han fet els deures. Entre aquests, algunes parelles que han estat pares fa poc i que veuen amb bons ulls l'ampliació de la baixa de maternitat i paternitat, que s'amplien a 20 setmanes i un mes, respectivament.
Ara bé, lamenten "que continuï sent curta respecte països veïns" i que arribi tard. No consideren just "que entri en vigor a partir de l'1 de febrer". Hi ha qui pensa que tot i així "l'alletament és molt difícil de compaginar amb la feina per les mares i els nens han de deixar-lo".
La desaparició del contracte verbal és un altre dels punts que es veu amb bons ulls. En canvi, l'abaratiment de l'acomiadament improcedent, l'eliminació del decalatge en el preu de les hores extra que les unifica al 40% amb un límit de 12 a la setmana o la creació de nous contractes, no agrada. "S'han espavilat ràpidament per fer canvis que suposo que els venien demanan", opina un ciutadà.
Un altre es mostra molt en contra de com es regulen els dies festius: "No ho suporto. No ho entenc. Andorra és un país familiar i ja no hi ha família".
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, recorda que és una llei que perjudica el col·lectiu treballador i "serà un cavall de batalla en les properes eleccions". "Sortirem al carrer contra una llei que perjudica greument".
Ubach ha assegurat que les mobilitzacions continuaran, esperant un canvi amb els pròxims comicis. Insisteix que les noves lleis no tenen el consens de la societat.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Jordi Seabra
Comparteix: