La reforma laboral ha tirat endavant després d’un llarg debat. Ara bé, per unanimitat de la cambra no entrarà en vigor l'1 de gener, com era previst, sinó que ho farà un mes més tard.
La proposició de llei qualificada de relacions laborals ha tirat endavant amb el suport del grup demòcrata, el grup liberal i els consellers d’Unió Laurediana i Independents de la Massana. A petició d’aquests últims, després d’un llarg debat amb una quarantena de reserves d’esmena, s’ha votat el text amb la disposició final sisena de manera separada, que ha estat refusada per unanimitat de la cambra. Així doncs, la reforma no entrarà en vigor fins a l’1 de febrer.
"Hem de treballar per incentivar que totes les empreses tinguin acords propis, adaptats a les seves necessitats i la voluntat de totes les parts", proposa la liberal Judith Pallarés. Per a Carine Montaner, consellera del grup mixt per UL+Independents de la Massana "s'ha trobat un equilibri entre els drets i deures dels treballadors i els dels empresaris".
El conseller demòcrata Josep Anton Bardina, per la seva banda, ha fet un esment especial "al fons de capitalització, figura que creiem fermament que ha de tenir un desenvolupament normatiu no gaire llunyà i que permetrà donar encara més cobertura i més garanties".
Tant els consellers Sílvia Bonet i Víctor Naudi com el PS han considerat que la reforma contribueix a augmentar la precarietat laboral. "Entenc les reformes com un treball per construir i conquerir drets i no per perdre el que ha costat molt d'aconseguir. Aquest tema és un dels punts claus negatius de la reforma, ja que s'introdueix sense un diàleg social necessari que l'avali", diu Bonet. Naudi creu, a més, que "acabarà abaratint l'acomiadament i pot agreujar una situació de la classe treballadora menys afavorida que viu en una situació límit".
"És una llei que arriba tard, que avança descompensada, ja que només representa o sembla representar la voluntat d'una part, l'altra part sent silenciada", denuncia la consellera socialdemòcrata Rosa Gili. "Una llei que augmenta la precarietat laboral en un país en què no hi ha prestació d'atur contributiva", ha afegit.
Per la seva banda, el ministre Xavier Espot ha volgut remarcar que la nova llei dona resposta a l’evolució de la situació sociolaboral del país. "S'amplien les atribucions i les garanties dels representants dels treballadors a les empreses i es crea per primera vegada el comitè d'empresa amb l'objectiu de regular la representació col·lectiva dels treballadors", detalla.
La Confederació Empresarial veurà satisfeta, en part, la seva demanda de moratòria en l’aplicació de la reforma laboral. No seran tres mesos, com havia sol·licitat, però tindrà un mes més de marge per implementar la llei.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Anna Ginestà
Comparteix: