Tot i que encara està pendent de desplegar una llei d'asil, Andorra des de fa anys s'ha convertit en terra d'acollida. Recentment ha donat cobertura a més de 280 persones que han fugit de la guerra a Ucraïna, una trentena de les quals es desplaçarà aquesta mateixa setmana a un hotel del Tarter per alliberar apartaments turístics. Paral·lelament s'està buscant allotjament perquè arribin dues famílies més procedents de la guerra de Síria.
"Per les històries que conec, veig que han estat ben rebuts al país", afirma la presidenta de l'Associació d'Ucraïnesos d'Andorra, Anastasia Kravets, tot afegint que "molts d'ells estan aprenent el català i una mica de castellà, i han aconseguit feina, principalment a l'hostaleria o la neteja". "Són feines simples, però que s'estan buscant en el mercat laboral andorrà".
Segons Kravets, la majoria dels refugiats voldrien tornar a casa seva, però mentre duri el conflicte, intenten començar una nova vida aquí. Des de l'associació s'han trobat, però, amb una vintena de persones que han pogut seguir treballant per a empreses internacionals i que han tingut dificultats a l'hora de cobrar.
"Alguns d'ells són professionals independents, com ara informàtics, que fan treballs per empreses internacionals. Volien rebre el seu sou al compte andorrà i, per ara, no hi ha manera que es pugui fer perquè el permís de sojorn no permet rebre diners d'altres països, el banc no ho accepta", explica Kravets.
En aquest sentit, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, ha explicat aquest dilluns a la tarda que des del Govern s'està intentant trobar una solució i, per això, s'han reunit amb l'associació.
El Govern confirma que aquesta setmana una trentena de refugiats aniran a un hotel que es posa a disposició al Tarter sobretot per alliberar apartaments turístics a l'estiu.
En paral·lel, Andorra està buscant allotjament per rebre dues famílies que fugen de la guerra de Síria i que ara mateix es troben al Líban. Segons mossèn Pepe Chisvert, ja fa un any que haurien d'haver arribat, però el procés s'ha encallat en part per la Covid-19 i la invasió russa d'Ucraïna.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa-Arxiu RTVA
Comparteix: