Els grups parlamentaris han presentat un total de 21 propostes de resolució, després del debat monogràfic sobre l'habitatge que s'ha celebrat al Consell General. La majoria d'elles, 16, han estat aprovades després de ser transaccionades. Quatre de les presentades per Concòrdia no han tirat endavant i una l'han retirat.
Concòrdia, el principal grup de l'oposició, és que qui n'ha presentat més, un total de 9. Han demanat:
-Consensuar una proposició de llei per modificar la llei d'inversió estrangera en un termini de tres mesos.
-Crear i posar en funcionament un registre de la propietat públic o un instrument equivalent en el termini d'un any.
-Que els grups parlamentaris introdueixin a tràmit parlamentari una proposta legislativa que obligui a posar al mercat els habitatges buits en un termini de tres mesos.
-Incrementar la inversió pressupostària dedicada a invertir en habitatge públic, de manera que a partir del 2025 s'inverteixin un mínim de 12 milions durant tres anys amb l'objectiu que surtin al mercat uns 700 pisos a preu assequible.
-Modificar el gravamen de l'Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries en un termini de quatre mesos, augmentant-lo de manera progressiva depenent del nombre de propietats del comprador.
-Modificar la regulació dels habitatges d'ús turístic per tal de suspendre l'atorgament de noves autoritzacions, sigui quina sigui la seva classificació, inicialment per un període de dos anys.
-Desenvolupar una Llei òmnibus de mesures urgents que sigui un veritable pla de xoc en matèria d'habitatge, en un termini de sis mesos.
-Desenvolupar una proposició de llei destinada a regular l'adquisició d'immobles per part de persones no residents a Andorra amb us vacacional o de segona residència.
-Revisar el règim jurídic dels residents internacionals a Andorra a través d'un pla estratègic de llarg termini, limitant així un nombre màxim de residents passius, treballadors per compte propi, professionals titulats i nòmades digitals.
Andorra Endavant ha presentat cinc propostes de resolució on demanaven:
-Posar en marxa en el termini de dos anys el Registre Nacional de la Propietat.
-Intensificar la tasca amb els comuns per obtenir dades fiables i poder trobar mesures eficients per desbloquejar 1.800 pisos buits.
-Revisar els criteris de la mesura que facilita la compra d'un pis de propietat per viure-hi.
-Endurir els controls de les empreses pantalla.
-Estudiar la posada en marxa d'una graella de preus de lloguer, establint així un índex de referència en funció de la tipologia.
Pel que fa als grups de la majoria del Govern, Demòcrates i Ciutadans Compromesos, han presentat quatre propostes de resolució conjuntes on demanaven:
-Impulsar les iniciatives legislatives necessàries perquè una part dels habitatges d'ús turístic retornin al mercat de lloguer assequible.
-Impulsar les iniciatives legislatives necessàries perquè els pisos buits sense contracte de subministrament elèctric o amb un consum zero retornin al mercat de lloguer assequible. Alhora, que es crei un programa on els propietaris privats puguin cedir els seus pisos buits amb la finalitat que els gestioni el Govern, per tal de destinar-los a lloguer assequible amb totes les garanties necessàries.
-Impulsar bonificacions fiscals per als propietaris que destinin pisos al mercat de lloguer i, alhora, posar en marxa el fons públic privat de garantia per als impagaments de lloguers.
-Encomanar al Govern que en el termini de temps més breu possible proposi un Pla d'actuació a curt, mitjà i llarg termini amb mesures concretes per afrontar la manca d'habitatge de lloguer a preu assequible.
Per últim, el grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat un total de tres propostes de resolució. Han demanat:
-Elaborar un índex de preus de referència, sobre el qual articular la política d'habitatge al país.
-Redactar una llei del dret a l'habitatge, a partir d'una reflexió compartida en el sí d'un pacte d'estat. Un text que integri, entre d'altres la definició d'habitatge a preu assequible i d'habitatge d'ús social.
-Impulsar un pacte d'Estat per l'habitatge, amb les diferents línies d'actuació a curt, mitjà i llarg termini.
Concòrdia ha vist com la majoria parlamentària li tombava quatre de les propostes que havia presentat. En concret, les que feien referència a la posada de pisos buits al mercat de lloguer, la llei òmnibus de mesures urgents, la limitació de segones residències i l'enduriment del gravamen de l'Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries. La que feia referència a la llei d'inversió estrangera finalment han decidit retirar-la.
La resta de propostes de resolució que s'han presentat han tirat totes endavant, la majoria després de ser transaccionades entre els grups. Destaquen les de l'índex de preus de referència, la creació d'una llei del dret a l'habitatge, la creació d'un registre oficial de la propietat o instrument equivalent i el pla d'actuació a diferents terminis per afrontar la manca d'habitatge de lloguer assequible (afegint, en aquest cas, una especial atenció als col·lectius més vulnerables).
Informa: Redacció
Comparteix: