Els documents de voluntats anticipades quedaran dipositats en un registre nacional a partir del 13 de maig. Es podran validar amb les signatures de tres testimonis i els metges podran consultar-los a la història clínica compartida.
El Govern ha aprovat el reglament que regula el funcionament del registre nacional de voluntats anticipades. El text facilita el coneixement de l'existència dels documents i la seva consulta per part dels professionals sanitaris. Un cop inscrits al registre s'incorporaran a la història clínica compartida. Aquests documents recullen les preferències, indicacions o instruccions que s'han de tenir en compte en situacions que el pacient no es pugui expressar. Poden fer constar-hi, per exemple, si volen que es prolongui la seva vida amb tècniques de suport vital, si volen rebre determinats tractaments o teràpies, l'administració de fàrmacs pal·liatius o si volen ser donants d'òrgans. Tot i que existeixen limitacions, "no es poden aplicar si són contràries a l'ordenament jurídic o a la bona pràctica clínica i en cas de dubte, s'ha de consultar a la comissió d'ètica assistencial del centre i si hi haguessin discrepàncies, s'hauria de consultar al Comitè Nacional de Bioètica", ha explicat el secretari d'Estat de Salut, Joan León.
El registre s'activarà el 13 de maig i es posa a disposició dels interessats un model orientatiu. El document el pot formalitzar qualsevol ciutadà de setze anys en amunt davant notari o per escrit i amb la signatura de tres testimonis.
Informa: Gerard Gort
Imatges: Kevin Ribeiro-Anna Romagosa
Comparteix: