Reinserció a través de la feina

www.andorradifusio.ad

Sis interns del centre penitenciari han aconseguit introduir-se al mercat laboral durant l'últim any, la majoria a través d'un circuit coordinat amb el servei d'Ocupació. També s'han ampliat les formacions d'oficis que poden contribuir a la reinserció dels reclusos. 

Fa un any que el centre penitenciari va activar un programa de capacitació laboral amb el servei d'Ocupació. 

"Els interns que estan a punt d'aconseguir la semillibertat fan una entrevista amb el servei d'Ocupació i se'ls convida a fer una formació, com ara saber crear un currículum o formar-se en atenció telefònica. Un cop formats, queden en llista d'espera al servei i estan en disposició que alguna empresa els sol·liciti. Si l'empresa es posa d'acord amb l'intern, això facilita molt que el tribunal apel·li la semillibertat."

Miquel Àngel Garcia, director del centre penitenciari de la Comella

Cinc interns han aconseguit feina a través d'aquest circuit, mentre que hi ha un cas que ho ha fet via una empresa privada. Els sectors que els ocupen van des de la construcció a l'hostaleria. El procediment afecta els 27 reclusos penats que té el centre actualment, tot depenent del compliment de la condemna.

També hi ha programes de reinserció social i de salut, com ara els centrats en addiccions, promoció de conductes no violentes, que gestiona Afers Socials, o habilitats socioemocionals, i tallers artístics i de formació d'oficis, en els quals hi ha novetats. De fet, per aquest any hi ha pressupostada "una formació en fusteria i una altra en muntatge de quadres elèctrics".

No tots els interns mostren el mateix interès a participar en els programes, però són essencials per motivar-los. I és que "veure que amb una sèrie de responsabilitats i implicació la persona té una sortida és un dels nostres objectius i això és assolir la reinserció."

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

Comparteix:

Neutralitat de Liberals d'Andorra amb l'afer del sou de Ferran Costa Dones inventores invisibilitzades