Reportatge: Així es viuen les rondes de negociació amb la UE entre bambolines

www.andorradifusio.ad

Any clau aquest 2022 per a l'acord d'associació amb la UE. El passat octubre un equip es traslladava a Brussel·les per veure com es viuen des del darrere les rondes negociadores. És un treball que culmina a la Comissió Europea, però que s'inicia aquí al país. 

Així es viu entre bambolines. El dia comença aviat, horari europeu. Abans de les nou, tot l'equip formant davant l'edifici de Berlaymont. L'horitzó està posat a finals del 2023, amb la presidència d'Espanya de la Comissió. 

"La motxilla pesa i la sensació és que cada vegada se n'afegeix més de pes a mesura que encetem els temes més importants per Andorra. Portem ja set anys negociant".

Landry Riba, secretari d'estat d'Afers Europeus.

"Durant la presidència espanyola, la Comissió Europea arribarà també al seu final de legislatura i això també sabem que un canvi de legislatura atura aquest procés".

Esther Rabasa, ambaixadora d'Andorra a Bèlgica.

A un any vista de poder tancar aquest acord d'associació, el ritme de les rondes negociadores s'ha accelerat. Des que la Comissió Europea en va prendre les regnes a més, totes les reunions es duen a terme a l'edifici de la institució, situat al cor de Brussel·les. Dins d'aquesta sala, estan ja negociant.

Delegació, enfront, delegació. Llargs matins i a vegades també tardes per trobar punts d'entesa. La principal dificultat, encaixar les particularitats d'Andorra en les directives europees. 

"Les qüestions més sensibles han tardat i arriben a la recta final de la negociació, però ara ja les tenim sobre la taula. Per tant, és un moment especialment estratègic per Andorra".

Landry Riba, secretari d'estat d'Afers Europeus.

El procés es culmina doncs a Brussel·les. Però n'és precisament la culminació. La missió permanent d'Andorra a la UE, hi treballa també de manera incansable.   

"Informar en aquest cas les autoritats i els diferents interlocutors que tenim a les diferents institucions europees i transmetre aquesta informació cap a les autoritats andorranes. Som una part de l'engranatge que transmet la informació cap a uns i cap als altres".

Esther Rabasa, ambaixadora d'Andorra a Bèlgica.

Paral·lelament, aquí al país, el ritme de reunions tampoc para. Mateixa tasca la que duen a terme des de la secretaria d'estat. Preparen els documents de posició que després es traslladen a Brussel·les. 

Reunió de l'equip: connexió Brussel·les - Andorra la Vella. Uns documents que també s'eleven a Govern. En el si del Consell de Ministres se'ls hi ha de donar el vist-i-plau. 

A més, també es fan trobades amb els agents econòmics i socials.

"No s'ha d'oblidar que l'acord d'associació no serà res més que un instrument, que estarà al servei de la ciutadania i en particular dels agents socials i econòmics. Per tant, és important que ells puguin participar en la construcció de la posició d'Andorra".

Elisabet Fiñana, responsable tècnica de la secretaria d'estat d'Afers Europeus.

A banda què nosaltres us informem, que pugueu plantejar tot allò que us sembli convenient. Riba ha explicat que intenten treballar des del consens nacional per després portar-ho a la taula de negociacions. En cada matèria, tampoc falten els referents, aquells experts qui aconsellen en com poder adaptar la normativa europea. I els toca també defensar la posició damunt de la taula, perquè viatgen amb l'equip negociador a Brussel·les.

"Ens trobem cara a cara amb els nostres homòlegs experts de la Unió Europea. Discutim sobre les temàtiques que tenen certa dificultat per Andorra per ser incorporades de manera directa per Andorra. Mirem de trobar aquells punts d'entesa que ens permetin arribar a un acord". 

Carles Miquel, referent i director de l'agència de l'energia i el canvi climàtic. 

Perquè en tota negociació, sempre s'ha de cedir respecte a la postura inicial. "És una feina de molt detall i rigor, molta lectura i anàlisi", ha explicat Fiñana. Així mateix, Rabasa ha detallat que "és un equip petit, però extremadament compromés i motivat que permet fer la feina amb garanties i sobretot amb molt compromís".

Els agents implicats ho tenen clar. Per ells, "El futur, és Europa". 

Imatges: Andreij Cristancho - Nil Forcada - Pere Besolí - Anna Romagosa
Informa: Ariadna Guiu Vila

Comparteix:

El Prat del Roure acull la segona funció dels Pastorets de Sant Julià de Lòria  Andorra Turisme no veu realista el projecte del tren