Reportatge: cinc mares amb fills amb drogodependències i trastorns de conducta, testimonis de l'angoixa i la por

www.andorradifusio.ad

Cinc testimonis ens exposen com és el seu dia a dia amb fills amb trastorns de conducta i addiccions. Desitgen que la problemàtica deixi de ser un tabú, demanen que, d'entrada, no es qüestioni i es culpi la família i que s'hi inverteixin més recursos econòmics. Per exemple, garantint que els tractaments psicològics estiguin dins la cartera de la CASS.

En aquest reportatge apropem el testimoni de cinc mares amb fills amb trastorns de conducta i addiccions, un tema encara amagat, tabú. La majoria de casos comparteixen un patró inicial: patir bullying a l'escola.

Una de les mares explica com el seu fill ha decidit ingressar pel seu propi peu a un centre de desintoxicació i demana que puguin fer la teràpia al país i no els enviïn fora. Lamenta que els adolescents tinguin tanta facilitat per accedir a les drogues "sense cap control".

Una altra relata amb angoixa com la filla, menor, consumeix, trafica i passa dies fora de casa sense avisar. "Respires però no vius", declara. Fins i tot assegura que ella mateixa ha passat droga per la frontera sense saber-ho i reclama més ajuda i recursos per gestionar la situació.  "Mentre el teu fill va drogat no reconeix res, és molt violent", descriu afegint que Andorra "ja no és un país perfecte i segur". També reclama ajut la tercera testimoni, amb un dels fills amb addicció a les drogues i una filla amb trastorn límit de la personalitat. Explica com va trobar un ganivet al llit i llavors va descobrir que "es lesionava". "Es va intentar suïcidar dues vegades".

La quarta mare que exposa el seu cas en aquest reportatge té un fill a qui van detectar trastorn de l'atenció quan era petit i va patir assetjament escolar. Afirma que des de l'escola no es va fer el seguiment i l'adaptació adequada, fet que va poder influir en l'addicció, primer a la marihuana i després a l'alcohol. "No ens hem sentit recolzats", manifesta.

La darrera testimoni relata com la filla ha patit episodis importants de depressió. "Les pastilles que li havia receptat no hi eren, ni tampoc la medicació de la farmaciola tampoc". Aquesta mare també assegura que no se'ls ha fet cas i denuncia que "no poden tenir un psicòleg 20 minuts cada mes i mig".

Informa: Laura Cugat
Imatges
: Anna Romagosa-Ignasi Llobet

Comparteix:

L'acadèmia St. Martin in the Fields anul·la el concert a Andorra pel coronavirus Tres aïllats per coronavirus mentre tots els sectors es mantenen pendents de l'evolució de la crisi