Reportatge: Comença la verema a 1.200 metres d'altura

www.andorradifusio.ad

És temps de collita de raïm. Casa Auvinyà és una dels quatre explotacions que hi ha al país i aquesta setmana ha  començat la verema del pinot noir, una de les varietats seleccionades per produir vi negre. Tot i les pluges i la manca de sol durant els mesos d'estiu, la collita d'aquest any hauria de permetre introduir al mercat unes 3.000 botelles de vi.

Al celler de Casa Auvinyà, amb els ceps situats a prop de 1.200 metres, hi treballen cinc varietats de raim. Entre elles, el syrah i el pinot noir que serveixen per produir vi negre.

La verema, que a Andorra es fa generalment a l'octubre, és un procés complex. De fet, per decidir quan es talla el raïm s'ha de tenir en compte el nivell de sucre i la maduració del gra. Aquest cop s'ha esperat fins a final d'octubre perquè a l'estiu no ha fet prou sol. A més el contrast tèrmic entre el dia i la nit de les darreres setmanes ajuda a millorar-ne la qualitat.

Aquest procés és especialment delicat i decisiu.  “Per això és emocionant”, afirma l'enginyera agrònoma Elena Clement. “Vas controlant que el gra estigui bé, vas consultant la previsió del temps, i hi ha hagut anys que hem hagut de córrer perquè en qüestió d'hores ha canviat el temps”, explica. Per tal de garantir un bon procés de maduració, Clement comenta que “quan ha començat a canviar el color del raïm vam tallar-ne molt perquè els nutrients i el funcionament de la planta es concentrés en el poc raïm que deixàvem al cep”.

Amb tot, sortiran unes 3.000 botelles de vi de la collita del 2014. Des del celler de Casa Auvinyà es busca oferir un vi amb unes característiques molt especials. Un treball rigorós i molt tècnic que l'ha portat a ser guardonat amb un premi Bacchus de plata. L'enginyer agrònom Esteve Tor assegura que els crítics els han encoratjat “a seguir en aquesta línia”. Han tingut diversos reconeixements fora del país i ara es troben “en una fase més comercial”.

La collita 2014 del pinot noir arribarà a les botigues especialitzades i als restaurants en un any i mig, després d'haver passat sis mesos en bóta i un any en ampolla.

Informa: Víctor Reolid       Imatge: Meri Bellosta

Comparteix:

Hi haurà serveis mínims però els duaners recomanen als transportistes evitar les fronteres dijous La revista gastronòmica "Menja't Andorra" neix per fer del país un referent de la restauració