Reportatge: la comunitat musulmana va encarar la recta final del ramadà i així van viure la nit del destí

www.andorradifusio.ad

La comunitat musulmana finalitzava aquest dijous el ramadà, un dels cinc pilars de la seva religió. Els agradaria poder tenir una mesquita més gran on reunir-se. Un equip de la casa els va acompanyar en la que es coneix com la nit del destí, la més important del mes de ramadà. 

Són les 8.38h de la nit. El sol s'acaba de pondre. I en la mesquita d'Andorra la Vella trenquen el dejuni. Just abans de començar la pregària.

És la 27a nit del ramadà, el mes més sagrat dels musulmans. I la d'aquest dijous és una de les nits més especials. Es coneix com la del destí. 

Salih explica què és el que representa per ells. "És la nit en que es creu que l'Alcorà es va revelar al profeta Mahoma. El premi de la recompensa de qualsevol obra que fem és major que un altre dia. Segons l'Alcorà, aquesta nit és millor que mil mesos".

Per això han trencat junts el dejuni, quan normalment ho fan a casa en família. En un sentiment de comunitat que també troben fora. Per exemple, l'Amine està estudiant a França i aquests dies de ramadà li han servit per trobar-se amb gent.  "Jo no conec ningú, perquè estic sol i és una comunitat que ens coneixem tots, sense conèixer-nos", comparteix. 

Dijous al vespre van compartir el primer àpat que consta de crema de verdures, dàtils, dolços típics, llet fermentada i te de menta. 

De fet, quan pensem en el ramadà, el primer que ens ve al cap és el dejuni. Però n'és el més anecdòtic. Per ells, aquests són uns dies en què troben pau. Així ens ho manifesta la Salima. "No parlar malament, controlar les emocions, no criticar ni jutjar. Va molt més enllà de beure i menjar. És una experiència única que cada any es viu de manera diferent".

En el cas de les dones, hi ha una particularitat. Deixen de fer dejuni mentre tenen la menstruació. I després, fora del mes del ramadà, recuperen els dies. "Com a la meva mare també li passa, llavors ho fem juntes després i així no em sento tan sola", diu la Soukaina.

A les deu del vespre comença la pregària. Una nit especial, però, en la que no hi falta la reivindicació perquè als musulmans "ens agradaria molt tenir un lloc més gran, perquè aquest és un espai molt petit. Hi ha gent que li agradaria venir, però no hi ha plaça, i ha de resar a casa", detalla la Sanaa.

El ramadà va acabar el quart creixent. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

Els lampistes denuncien un cert grau d'intrusisme per part d'empreses espanyoles L'obra de teatre 'Les raisins de la colère' reuneix dos-cents espectadors