La instal·lació de plaques solars a les cobertes d'edificis i les consultes per saber com fer-ho no para d'augmentar. Així ho constaten des d'Andorra Recerca+Innovació i l'Oficina del Canvi Climàtic, remarcant que hi ha diversos factors al darrere, com ara sistemes que són més econòmics que temps enrere, ajudes directes i una conscienciació creixent.
"Andorra és un país que està al vessant sud dels Pirineus i, per tant, gaudeix encara justament d'una radiació interessant". Així ho constaten des de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic. Per altra banda, l'investigador i coordinador de l'Eix de Sostenibilitat d'Andorra Recerca+Innovació, Oriol Travesset, assenyala que "el factor econòmic fa cinc o deu anys enrere era un dels impediments principals (a l'hora d'implantar instal·lacions fotovoltaiques), però actualment no ho és tant precisament perquè el cost de les instal·lacions ha baixat molt i pels ajuts que existeixen". Posant el focus, per exemple, en habitatges unifamiliars, Travesset assenyala que és un dels àmbits on s'estan instal·lant moltes plaques.
Des de FEDA constaten que la producció d'energia fotovoltaica s'incrementa anualment entre un 30 i un 40%. I és que a nivell global, creix l'interès a l'hora de voler instal·lar plaques fotovoltaiques, una tendència que també s'ha observat en el darrer any a Andorra. Precisament comptar amb una radiografia de quin és el potencial que té el país a l'hora d'aprofitar aquesta energia del sol és una eina que han treballat diversos experts d'Andorra Recerca+Innovació, que consideren que ara mateix té més sentit que mai tenir-la. Per una banda, perquè ens estem encaminant cap a la transició energètica i per l'altra, perquè amb l'encariment dels preus cada vegada fa que vulguem dependre menys de l'energia que comprem de l'exterior.
El projecte rep el nom de Potencial Solar i s'inicia el 2016 en tres zones pilot, però després s'amplia a tot el territori. Una de les conclusions és que si s'aprofitessin totes les cobertes possibles d'edificis del país, es podria cobrir gairebé el 50% de la demanda elèctrica actual. Els experts apunten que la dependència energètica d'Andorra ara mateix és gairebé total i en l'àmbit elèctric, un 80%. L'estudi analitza com es podria aprofitar aquesta energia col·locant panells a les cobertes dels edificis, marcades en diferents colors segons el seu potencial.
Posem un exemple: la seu d'Andorra Recerca+Innovació al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella. L'anàlisi apunta que allà s'hi poden arribar a instal·lar un centenar de panells fotovoltaics, que poden arribar a generar 41 mega watts hora a l'any, que és el que equivaldria al que necessiten set llars. Segons aquest projecte, tot plegat suposaria una inversió de 38.000 euros, dels quals un 40% podria ser invertit pel Pla Renova. Un pla que des del 2013 ha impulsat un total de 155 instal·lacions vinculades a immobles. Enguany se n'hi afegeixen 47 més i, dada important, s'han demanat 118 noves sol·licituds, en bona part gràcies al llançament d'una segona convocatòria d'ajuts al maig.
Altres motivacions són també la injecció directa en la inversió inicial i l'autoconsum. Travesset subratlla que "la regulació de l'autoconsum és força recent a Andorra", fet que ha motivat a fer que aquest tipus d'instal·lacions "siguin cada vegada més atractives". El director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, explica que en el moment de la producció si hi ha un consum, l'energia que es produeix va directament al consum sense passar pel comptador de xarxa. Si seguint aquest mètode el que es fa és evitar la compra d'energia elèctrica, "hi ha una amortització més ràpida de la instal·lació i surt més a compte el retorn de la inversió".
Segons FEDA, "qualsevol instal·lació que estigui connectada a una empresa distribuïdora aboca, en menor o major mesura, l'excedent de la producció a la xarxa de distribució". Ara mateix la institució té constància de 77 instal·lacions fotovoltaiques connectades al seu sistema, de les quals 15 s'han activat enguany. D'aquestes, 73 estan sobre teulades i tres al sòl. En el cas de les instal·lacions "aïllades", expliquen que l'excedent es perd i només es pot autoconsumir l'energia que necessiten els receptors fins al límit que marca la instal·lació.
Sumat a tot plegat, els experts recalquen que és primordial un canvi d'hàbits i, també, de la forma que tenim de consumir. "No és únicament necessari incrementar la generació via energies renovables, sinó que és imprescindible també atacar la demanda i reduir-la de forma dràstica".
Altres veus com el Moviment Ad.Hoc consideren que cal més conscienciació i potenciar la instal·lació de plaques als edificis per evitar afectar espais naturals. També opinen que eines com el Pla Renova són molt útils, però en aquest cas caldria ampliar les ajudes per motivar encara més els possibles usuaris que vulguin instal·lar plaques solars.
FEDA també ressalta que la part positiva d'aquesta font d'energia és la seva accessibilitat però, per contra, "la seva eficiència continua essent baixa, tenint en compte que només es retorna de l'ordre d'un 20% de l'energia que capten les plaques".
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Pere Besolí
Grafisme: Hèctor Perna
Comparteix: