Per primera vegada coneixem una mica més sobre l´interior de Casa Rossell, Patrimoni Cultural treballa en la restauració d'una vintena d'articles, alguns únics, que podrien formar part de la mostra que s'inaugurarà al setembre a Ordino.
Del segle segle XVII fins a inici del XIX Casa Rossell ha deixat milers d'objectes, testimonis de diferents èpoques, alguns dels quals ara es restauren a Patrimoni Cultural. Han necessitat neteja, alguns tractament pels fongs i d'altres, pels corcs per tornar a lluir.
La tècnica de Patrimoni Cultural, Mireia Vidal, destaca una taula "amb restes que estava pintada de negre" i ens parla dels costums de l'època perquè "en el moment dels difunts es col·locaven objectes de mobiliari negre quan s'acollia la gent que venia a veure la casa". Un altre cas és el d'una trona de nen petit, que havia estat envernissada "però al ser un objecte tan antic es respecta el pas del temps".
El tocador, en canvi, s´ha envernissat com estava. Una de les peces amb més sort ha estat un llum d´aires modernistes que s´ha pogut completar gràcies a la troballa de les peces que faltaven, setanta-quatre llàgrimes decoratives i tres globus, a internet.
Dels milers d´objectes inventariats se n´han restaurat una vintena, alguns d'únics. La cap de l'àrea de restauració i conservació del Govern, Berna Garrallà, posa en relleu "una col·lecció de ventalls extraordinària que guarda l'Arxiu Nacional, o algun mobiliari barroc policromat, del qual tampoc en tenim altres exemples" i, per tant, esdevenen "objectes rars dins el conjunt del patrimoni andorrà". Alguns dels objectes donen la dimensió d´una família amb un cert nivell de vida que es permetia tot tipus de luxe, com els Areny-Plandolit.
Al mes de març la ministra Olga Gelabert anunciava al Consell General que es faria una exposició dels vestits trobats a Casa Rossell, peces que es podrien afegir a la mostra anunciada pel 14 de setembre a les dependències del Museu Postal.
Casa Rossell és la segona més important d'Ordino després d'Areny-Plandolit. Correspon a una família burgesa, el membre més conegut de la qual va ser Joan Antoni Fiter i Rossell (Ordino, 1706 - Barcelona, 1748), autor del "Manual Digest". Va ser doctor en dret, veguer episcopal i advocat.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Cristina Jubete
Comparteix: