Visibilitzar la presència de les joves en el sector científic i tecnològic per eliminar la bretxa de gènere i tenir una societat més inclusiva. Aquest és l'objectiu del Dia mundial de les noies a les TIC.
Encoratjar les vocacions tecnològiques i trencar la gran diferència entre el nombre d'homes i dones que estudien i exerceixen professions en aquest sector, dues de les finalitats que van portar a la Unió Internacional de Telecomunicacions a crear el Dia mundial de les noies a les TIC.
Algunes alumnes tant del col·legi espanyol María Moliner com de l'escola andorrana de batxillerat analitzen la situació de les dones en aquest sector. "Està molt tancat de ment veure una dona en una carrera científica o d'enginyeria, és molt estrany i sorprèn". A més, apunten que l'entorn no les acompanya. "A part de que n'hi ha molt poques, la societat tampoc t'ajuda perquè et pregunten constantment si estàs segura de fer aquesta formació o de sí és per tu".
Tot i així, defensen que poden fer la mateixa feina que els homes. "En capacitats som iguals; per tant, podríem tenir les mateixes oportunitats de treballar en aquest àmbit i seria interessant també".
Ara per ara, les dones només ocupen un 25% d'aquestes ocupacions laborals. Per aquest motiu, incentivar les joves a enfocar la seva formació cap a les àrees STEM és una manera d'empoderar-les i assolir la paritat, però és un món ple d'estereotips. Comenten que "encara hi ha molts estereotips com en general de ser dona i estar en aquest àmbit". I exposen que falten més referents. "La dona ha sigut una mica tatxada a la història en la ciència i en la tecnologia. Les noies petites no tenim exemples".
Amb tot, una de les solucions passa, segons una d'elles, per "potenciar més aquesta faceta, perquè som igual de vàlides per fer-ho". L'altra és afrontar sense pors que "si volen estudiar ciències o les TIC, ho poden fer perfectament".
L'agenda 2030 per al desenvolupament sostenible va ser aprovada el 2015 per l'Assemblea General de Nacions Unides i afirma que les carreres en l'àmbit tecnològic i científic impulsen a tenir una societat més inclusiva i redueixen la bretxa de gènere.
Informa: Laura Mitjans
Imatges: Sergi Linares/Ricard Tenza
Comparteix: