Andorra Recerca i Innovació està fent una prova pilot d'ús de drons per prevenir incendis. Aquests ginys fan imatges més acurades de la muntanya, que es complementen amb la recollida de mostres de vegetació i l'ús d'imatges per satèl·lit.
Les noves tecnologies com els drons constitueixen una de les apostes d'Andorra Recerca i Innovació per tractar temes com el risc d'incendis a la muntanya. Els drons serveixen per tenir una informació més acurada.
De moment, és només una prova pilot, tot i que els resultats semblen satisfactoris. Fins fa poc, el risc d'incendi es mesurava amb mostres de vegetació d'algunes zones. Ara es pot tenir moltes dades i, per tant, fer anàlisis més precises.
El director de l'ens, Marc Pons, explica com fins ara es desplaçaven físicament a les parcel·les i s'hi agafaven les mostres. El que aporten els drons és que, mentre que abans es tenia "una informació detallada de només una zona, ara es pot obtenir informació de zones molt més grans amb els drons i de tot el país, amb el satèl·lit".
L'entitat du a terme aquesta tasca conjuntament amb una empresa estrangera especialitzada que posa a disposició les imatges per satèl·lit i també s'encarrega de recollir mostres de vegetació.
L'investigador Marc Font indica que les mostres són encapsulades i, a continuació, es porten al laboratori i es fan assecar per "poder determinar la humitat de la vegetació morta". "En paral·lel, mentre un equip agafa les mostres, el pilot d'Andorra Recerca i Innovació està sobrevolant aquestes zones amb el dron capturant imatges amb sensor tèrmic."
Per al també investigador Oriol Travesset, aquesta és "una de les línies per poder millorar la predicció del risc d'incendis", ja que permet "conèixer millor el territori" combinant la tecnologia amb la investigació més tradicional.
Informa: Pere Moliné
Imatges: NIl Forcada
Comparteix: