Reportatge: el minuciós treball dels arqueòlegs

www.andorradifusio.ad

L'obertura d'una rasa a l'església de Santa Coloma va deixar al descobert unes restes òssies que van fer obligatòria la intervenció arqueològica. Una feina que actualment recau principalment en els tècnics del Govern i que està poc oberta a l'àmbit privat. Aquest dilluns s'ha l'Associació Professional d'Arqueòlegs i Historiadors, que vol protegir i promocionar totes dues professions.

Tot i ser conscients de la conservació dels ossos sota terra, sempre és fascinant descobrir restes òssies intactes amagades sota del subsòl. La feina de pinzell i la posterior anàlisi de la gran majoria de les restes trobades al Principat mostren dos grans blocs històrics. Un cop es recullen totes les restes, es porten al laboratori per ser analitzades al detall.

Actualment, la llei de pràctiques arqueològiques, que és del 2009, deixa la porta poc oberta perquè des de l'àmbit privat es realitzin excavacions. Tot i això, el fet que l'activitat arqueològica sigui tan novell a Andorra proporciona un llarg camí per recórrer, tant a nivell legislatiu com de divulgació. La geografia i les baixes temperatures també són un repte.

Al país, l'empresa Gerirarocs es dedica als treballs arqueològics des del 2014 i ja han abordat una vintena de projectes diferents.

Informa i imatges: Miquel Margalef

Comparteix:

Restablerta la circulació a la RN22 d'accés a França per a vehicles de menys de 19 tones El 63% dels impagaments registrats s'acaben recobrant