Les obres del futur museu Carmen Thyssen han estat un repte d´enginyeria i arquitectura per la seguretat dels quadres que s´exposaran, ja que la pinacoteca haurà de conviure amb els habitatges que s'hi fan al damunt. Fa dies que es parla de com serà el museu. Un equip d´aquesta casa ha visitat les obres i avui els oferim en exclusiva les primeres imatges de l'interior.
L'antic hotel Valira, on s'ubicarà el futur museu, va ser projectat el 1933 per l'arquitecte benedictí Celestí Gusí, seguidor de Puig i Cadafalch. Un edifici de cinc plantes que es promocionava com a balneari.
L' edifici, catalogat pel Govern i significatiu dins l´arquitectura de granit, serà ben aviat un edifici de cinc plantes destinades a habitatges i una planta baixa que s´està adequant per acollir el museu Carmen Thyssen.
Un dels reptes més grans ha estat l'enginyeria dels serveis, com ara l'evacuació de fums, la climatització o els baixants. El director de l'empresa constructora URCOSA, Josep Maria Matamala, explica que "la singularitat de l'edifici feia que per la façana no es pogués passar res i s'ha hagut de pensar en solucions constructives que són prototips amb molt d'enginy per tal d'assegurar que no es malmetin les obres d'art que s'hi exposaran".
La sala expositiva s'ubicarà on hi havia la recepció de l'hotel. 250 metres quadrats que no s´obren frontalment al carrer per un tema de seguretat i de comoditat en l´acollida dels visitants. Mentre l´accés a les plantes superiors es farà per la part posterior. El director artístic del museu, Guillem Cervera, ha indicat que l'entrada serà pel lateral aprofitant "la plaça que hi ha al costat de l'edifici perquè ens permet un accés més còmode". "Shan pensat tots els detalls per facilitar i fer més còmode l'accès als visitants", ha afegit.
La resta de serveis es troben en una ampliació que s'havia posterior al Valira i que ara s´ha reformat per acollir-los. Matamala detalla que "s'ha enderrocat i s'ha fet una estructura nova" on, indica Cervera, que s'ho trobaran "l'entrada principal, el hall, la botiga, la recepció, els serveis i un espai educatiu". A l'Educa Thyssen és on el públic obtindrà recursos per complementar la visita al museu. El director artístic explica que busquen "una activitat didàctica però alhora lúdica" que permetrà treballar en diferents formats d'edat incloent adults i grups familiars".
Encara queden uns quatre mesos de feina abans el museu no obri les portes el 15 o el 16 de març, dia en què Andorra escriurà el capítol més important de la seva història en el camp artístic.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Jordi Seabra
Comparteix: