Reportatge: els aspirants a bomber s'enfronten al comportament del foc

www.andorradifusio.ad

Els deu nous bombers continuen la formació abans de poder entrar en servei, una formació que es donarà per acabada al final d´octubre. Aleshores començarà un període de prova que s'allargarà sis mesos més. Aquest seria el darrer escull. Després de mesos de teòrica, els deu aspirants ja treballen la part més pràctica. Hem seguit els seus passos fent formació de rescat en altura, però també d´una de les tasques més importants d´un bomber, com són les pràctiques de foc.

Abans de poder arribar a fer la pràctica amb foc real, però en un espai controlat pels formadors, els deu aspirants a bombers que segueixen la formació han passat per una part teòrica important que els ha de permetre conèixer el comportament del foc per saber actuar en tot moment. La pràctica és sense dubte una de les més esperades per aquests futurs bombers que avui s´enfrontaven per primer cop al foc. Han simulat "una obertura d'una porta imaginant que hi ha un incendi important al darrere", explica el sostoficial Isaas Lax. Els aspirants han après "la maniobra de refredar gasos" a banda i banda "perquè l'efecte tèrmic no afecti molt als bombers" i puguin entrar amb segruetat.

La part de formació destinada al foc és la més llarga ja que han d´aprendre a fer funcionar tot el material que serveix als bombers per apagar tot tipus de focs, ja sigui en interior, com en exterior. Segons ha manifestat el director adjunt del cos de bombers, Jordi Farré, aquesta formació que estan rebent aquests aspirants està totalment adaptada a la realitat andorrana i al material de què disposen a través del disseny de diferents escenaris pedagògics.

Aquests sis mesos els han de permetre tenir les bases per poder actuar en qualsevol cas que es trobin. Entre d'altres també han après a fer rescats en altura. En aquest cas ho fan a través de tres tallers on es treballa amb material i maquinària que no coneixien. "Hem simulat que algú havia caigut a un riu o a un barranc i el rescatàvem amb el camió escala", ha dit el cap del grup de rescat de muntanya, Òscar Santos. També han practicat la baixada en rappel des d'una finestra i la corda. Un altre de les pràctiques més esperades és també la que ha de permetre fer rescats amb helicòpter, els aspirants també han après a fer helitrollatges amb la dificultat afegida de l'altura.

Els deu bombers alumnes provenen de diferents sectors i cadascú ha triat aquesta feina per una raó específica. El Jordi Cabanes, per exemple, és enginyer industrial i ha deixat la feina per seguir els passos del seu pare, bomber de professió. Per a ells tanta informació en tant temps no és cap problema. Reconeix, però, que "és molt complex" i "ens ho hem pres tots molt a pit, hem hagut d'estudiar fort". "Molts dels companys venen amb carrera universitària i han tonat a aquella època perquè el nivell és molt exigent", afegeix Cabanes.

Aquestes pràctiques que encara s'allargaran els permeten conèixer de més a prop part d'una feina que més endavant hauran d'anar practicant per ser totalment operatius passats els sis mesos de prova i supervisió.  

Informa: Anna Pifarré     Imatge: Marta Paixà/ Albert Refart

Comparteix:

Els efectes de les emocions positives en la productivitat a la feina Els sindicats de funcionaris recuperen la unitat contra la reforma de les pensions