Per primera vegada una càmera de televisió ha entrat a la cripta del santuari de Meritxell on s´està fent l´inventari del material de l´últim estudi que Sud Radio va tenir a Encamp on ara hi ha el Funicamp. A diferència de Radio Andorra, la majoria dels objectes són material d´oficina i aparells relacionats amb l´estudi de ràdio. Més de 200 objectes que formen una col·lecció que s'haurà de completar amb el que encara hi ha a l´edifici del Cap del Port.
Un cartell de l´emissora, una col·lecció de dictàfons que servien per enregistrar discursos i posteriorment emetre´ls, un pilot que indicava si l´estudi estava lliure o ocupat, la centraleta telefònica o màquines d´escriure com la que es va llogar a una empresa francesa a la qual no retornaria mai més. Material d´oficina i d´estudi com tocadiscs, magnetòfons, taules de so, una fotocopiadora, diversos altaveus o recanvis d´aparells.
Són alguns dels més de 200 objectes que es troben en les dues estanteries de la cripta del santuari de Meritxell, on van anar a parar després que s´enderroqués l´edifici que va acollir els últims estudis que Sud Radio va tenir al Principat. Així, explica la conservadora Mireia Garcia, s´amplia el discurs encara per acabar de la història de les ones a Andorra. Aprofiten "aquesta tirada de Radio Andorra per incloure tot el material relacionat amb la radio". Afegeix que "quedar+a el què hi ha al cap del port" i "si algun dia s'inventaria, formarà part de la mateixa col·lecció".
Els objectes han estat netejats, ordenats per grups, es fotografien i se´ls ha donat una referència com un número de bastidor, amb què es fa una fitxa amb la informació que els dóna l´objecte abans de ser emmagatzemat. Des de l'empresa Retoc, que s'encarrega de l'inventari, diuen que en l´informe final no es passarà per alt l´entorn en el qual quedaran conservades. Garcia explica que "el 90% del material utilitzat és metall de diversos tipus" i, per tant, "objectes que tenen una tendència natural a provocar corrosió". "Un ambient humit és el contrari dle que necessiten per conservar-se de manera estable", afegeix.
De moment es quedaran a l´espera de conèixer el seu destí, que podria ser el futur museu de la ràdio. S´ha de veure què passarà amb el gegant emissor del Cap del Port, una qüestió que el Govern diu que es resoldrà a partir del concurs del Centre medic i esportiu d´alt rendiment en què es vol convertir l'edifici.
Sud Radio va emetre del 1958 al 1981.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Jordi Seabra
Comparteix: