Reportatge: L'experiència de dos dels treballadors de la Xarxa d'Empreses Inclusives

www.andorradifusio.ad

Aquest dilluns tres empreses signen el conveni per adherir-se al projecte de la Xarxa d´Empreses Inclusives i se sumen a les 10 que ja en formen part. Aquest és un projecte impulsat pel departament d´Afers Socials que té per objectiu facilitar la inserció al món laboral de les persones amb discapacitat i erradicar el contracte de baix rendiment. Fa un any que es va iniciar el projecte i per conèixer l´experiència hem parlat amb dos dels treballadors, la Nerea i el Toni, i els seus companys de feina.

"Neixes així i més aviat el problema el tenen els teus pares. Jo considero que és com ser un estranger, amb una cultura i tics diferents en el teu dia a dia", explica Toni Rodríguez.

Elli és un dels primers treballadors de la Xarxa d´Empreses Inclusives, que es va posar en marxa fa un any. L´objectiu del projecte és erradicar el contracte de baix rendiment i facilitar la inserció laboral de les persones amb discapacitat. La Nerea Fraile és un altra de les treballadores de la xarxa i explica que "al principi no sabia com fer-ho i no em creia que estava aquí, em semblava complicat buscar feina".

La xarxa ofereix beneficis econòmics a les empreses, com la cobertura de la CASS o ajudes d´entre 250 i 500 euros mensuals. Però els avantatges en l'àmbit social i ètic, són molts més. La secretària d'estat d'Afers Socials, Esther Fenoll, assegura que "s'ha comprovat que a les empreses millora molt el clima laboral". "Es desperten una sèrie d'instints o qualitats que no havien aflorat", indica.

Un argument que comparteix el director de Perfumeries Júlia, Jaume Vivó. "Ens aporta normalitat social i valors molt difícils de trobar en el dia a dia. Quan entren ho fan amb una dinàmica molt positiva", exposa destacant com gaudeixen veient la seva evolució i integració. Assegura que "no és tant el que li donem nosaltres com el que ells ens aporta".

Tant el Toni com la Nerea ja són un més dels seus equips. Vera Castro treballa amb el Toni al Centre Júlia i explica com "m'ajuda molt, em dona vida". La Telma Figuereido treballa a Mutuand amb la Nerea i destaca el bon ambient i l'alegria que aporta. El CEO de Mutuand, Aureli Arribas, defensa que "s'ha d'entendre que l'empresa no deixa de ser un ens viu i ha de tenir interlocució, vinculació i representar la societat".

La voluntat de les empreses és seguir treballant amb ells i creuen que és un projecte del qual haurien de formar part totes les empreses del país.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: J.Seabra/K.Ribeiro/C.Jubete

Comparteix:

La CEA carrega contra el Govern pel dèficit de la CASS i retreu a Rascagneres que assenya-li els empresaris Detingut un home de 54 anys per un delicte contra la llibertat sexual