Els banders han dedicat les últimes tres setmanes a fer recompte d'isards per avaluar l'estat de salut de la cabana, que continua creixent. Aquest any s'han trobat que el terreny és més verd i fa una mica més difícil la seva localització. Aquest dimecres vam poder veure quin és el treball que fan.
El director dels banders, Ferran Teixidó, comenta quin és el dia a dia d'aquests animals. "A partir de les nou l'isard el que fa és amagar-se, buscar una ombra i costa molt de recomptar. Així que són les primeres hores del dia que hem d'estar al màxim rendiment per poder comptar de manera més eficaç."
La frondositat de la vegetació que enguany ha provocat les pluges fa més difícil el seu albirament. Malgrat això, els banders de mica en mica van anotant en una aplicació. Teixidó afirma que l'objectiu del recompte és "saber l'estat sanitari de la cabana i fem una distribució per edats i sexe. El nombre de cabrits és el que ens dona l'índex de creixement de la població".
Durant les últimes tres setmanes els banders han fet recompte en 74 circuits, molts dels quals formen part de la Setmana de la caça de l'isard. És d'aquest recompte d'on sortiran les anelles que es donaran. "Ens dona un nombre total d'isards i un índex de creixement. D'acord amb el nombre de caçadors apuntats al sorteig es donarà un nombre de captures anual", constata el director dels banders.
La setmana de la caça de l'isard és al setembre. En el cas del vedat d'Enclar, on s'ha fet aquest reportatge, hi ha un pla especial. La temporada comença a l'octubre. I és que aquí, segons Teixidó, "el caçador ha d'anar acompanyat d'un bander i es fa una caça selectiva més alguns trofeus que es poden treure".
Accions com aquestes són necessàries per sanejar la cabana autòctona amb l'ajuda de l'Associació de Caça i Pesca.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: