Reportatge: el final del Ramadà

www.andorradifusio.ad

El Ramadà ha acabat després d'un mes. És un dels cinc pilars de la religió islàmica i on la comunitat fa dejuni i dona almoina. Hem acompanyat el Salih per veure com viu una de les dues festivitats més importants de la seva religió. 

Salih Salhi és el secretari del Centre Cultural Islàmic d'Andorra. Abans de resar, pel Salih és imprescindible netejar-se amb aigua. Després del ramadà, al Id al-Fitr, o la "festa de ruptura del dejuni" també. "L'aigua quan cau fa que marxin les coses que hem fet malament", comenta.

Els dies d'exercici espiritual han finalitzat i la comunitat musulmana s'ha aplegat per celebrar-ho. És una de les dues festivitats de l'Islam; un dia per a la compassió. Salhi remarca que aquest dia és important també perquè "si hi ha conflictes entre dos membres de la família, per exemple, és el dia de perdonar-se. S'abracen i s'obliden dels problemes que hi ha hagut entre ells". La fi del Ramadà és, a més, un dia per gaudir dels dolços després de tot el temps de dejuni. 

El d'enguany ha estat especial i, sense les limitacions de la pandèmia, la comunitat l'ha pogut viure de manera diferent. El secretari del Centre Cultural Islàmic ha explicat quines eren les limitacions existents durant la Covid-19. "Encara hi ha les marques de la separació, abans en una fila només hi cabien tres persones, mentre ara hi podem ser deu. En temps de pandèmia havíem de tenir una separació entre nosaltres de metre i mig".

Ara, comença el desè mes del seu calendari, el Shawwal, important també perquè és quan es poden fer els sis dies de dejuni voluntari. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

L'ocupació hotelera de la darrera setmana se situa en el 37,4% Andorra baixa del lloc 39 al 53 en el rànquing de llibertat de premsa de Reporters sense Fronteres