La Xarxa d'Empreses Inclusives s'ampliarà amb tres entitats més abans que acabi l'any. Ja n'hi ha 28, que ofereixen 29 places de feina per a persones amb discapacitat. Una d'elles és la Itziar Eraso, que treballa al Viladomat des de fa dos anys.
Ara fa dos anys que fa de missatgera a peu al Viladomat. Té clar que "si vols treballar et donen feina molt ràpidament, però ets tu qui has de tenir-ne ganes, ni fallar ni tenir mandra".
La tercera feina que troba gràcies al Servei d'Ocupació, que té inscrita la botiga a la Xarxa d'Empreses Inclusives des del 2019. "Si no fos pel Servei d'Ocupació, no sé si estaria treballant", manifesta.
Per la seva part, la directora de Recursos Humans de Viladomat, Montse Nate, qualifica l'experiència de "molt positiva perquè enriqueix les persones que hi treballen, ja que es promou el respecte a la diversitat". "No tots som iguals, però tot tenim un lloc dins la societat", addueix.
Aquesta empresa té un altre treballador amb discapacitat que, com la Itziar, està contractat a jornada completa i de forma indefinida.
De fet, és l'objectiu del prospector laboral del Servei d'Ocupació, Quim Salvat, que busca l'encaix entre la feina disponible i les capacitats del treballador. La intenció, explica, "és que la inserció laboral tingui durada en el temps". Per aconseguir-ho intenten "destinar molts més recursos a fer una bona prospecció i a buscar un encaix per a la persona perquè sigui molt més adient i ajustat a les seves característiques".
El Govern es fa càrrec de la cotització de la CASS i proposa programes que subvencionen el període d'adaptació del treballador.
Hi ha 28 empreses a la xarxa, que ofereixen 29 places de treball, i s'espera signar el conveni amb tres més abans que acabi l'any. La iniciativa es va activar el 2016 per fomentar la diversitat, la inclusió i la no-discriminació. Per a la Itziar, també ha servit per a entrar al món laboral i pagar-se així el viatge a Noruega que sempre ha volgut fer.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza - Albert Refart
Comparteix: