Mentre que fa 10 anys tan sols hi havia 14 instal·lacions fotovoltaiques, en l'actualitat se superen les 300. Això suposa que hi ha més de 30 mil plaques a tot el Principat. Aquests projectes permetran superar la barrera dels 10 megawatts hora l'any instal·lats. Trenta-dues vegades més potència que el 2015 i l’equivalent al 2% de la demanda elèctrica nacional.
De 14 fa 10 anys a 330 actualment. Les instal·lacions fotovoltaiques augmenten i el parc fotovoltaic de Grau Roig, n'és un exemple. És el primer impulsat per FEDA. Disposa de 2.000 panells fotovoltaics bifacials, que produeixen energia equivalent a la que consumeixen 250 llars. En total són 1.400 megawatts hora l'any i un estalvi de 180 tones de CO2 a l'atmosfera.
L'enginyer responsable del projecte del parc solar de Grau Roig, Adrià Arasa, esmenta les utilitats que tenen. "Tota la radiació indirecta que provoca el reflex de la neu, la part posterior del panell l'aprofita. D'aquesta manera, tenim un augment de potència en els moments de sol". Així i tot, assegura que no són com les plaques convencionals perquè "els primers registres del parc indiquen que comença a produir molt més aviat que d'altres amb plaques ordinàries. La part posterior dels panells ja comença a funcionar a primera hora del matí i el mateix passa a última hora".
Per això es van instal·lar més elevats que els panells ordinaris, cargolats a terra evitant el formigó, i amb una inclinació que evita l'acumulació de neu. Arasa afirma que aquest any tot i les nevades no hi ha hagut problemes. "Hi ha hagut dies que hi havia uns 20 o 30 cm de neu i el dia següent en un matí de sol la neu cau".
I aquí queda, reflectint llum que generarà energia. Arasa ens explica el procés:
"Els panells fotovoltaics generen l'electricitat en corrent continua i aquesta electricitat es transporta mitjançant uns cables negres que surten de cada placa. Totes les plaques s'agrupen en grups de plaques i de cada grup surt un cable vermell i negre que transporten l'electricitat fins a l'inversor que converteix l'electricitat continua en alterna"
Adrià Arasa, enginyer responsable del projecte del parc solar de Grau Roig
D'aquí a la xarxa de transport elèctrica. Un exemple d'energia renovable que permetrà augmentar un 1,3% la producció elèctrica nacional. Actualment s'acosta al 20%. El funcionament del nou parc s'avaluarà d'aquí a dos anys. Ha de servir com a prova pilot per a nous projectes fotovoltaics, que se sumarien a altres instal·lacions d'energia renovable: la central hidroelèctrica, que pot arribar a produir el 18% de l'energia que es consumeix al país, o el parc eòlic del pic del Maià, on es pot arribar al 10%.
Durant el 2023, s’han registrat 17 noves instal·lacions amb una potència total de més de 500 kW. Les condicions d’ajut del programa Renova, el preu de compra de l’energia produïda fixat pel Govern i la constant reducció del preu de la tecnologia contribueixen a l’evolució exponencial constatada, i que s’espera igualment per als pròxims anys.
A Andorra hi ha instal·lats al voltant dels 11 megawatts d'energia fotovoltaica; 11 gigawatts hora l’any, equivalent al 2% de la demanda elèctrica nacional i al 10% de la producció nacional actual. Pel que fa a la producció global, l'energia produïda és equivalent al consum de 3 mil llars, prop d'un 7% del total al país, amb més 30 mil plaques fotovoltaiques instal·lades.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: