Els camps de tabac ja estan gairebé tots plantats. Les pluges de les darreres setmanes han endarrerit la feina a alguns cultivadors, especialment a parròquies altes com Canillo, on aquests dies estan acabant la feina. L'Associació de Pagesos i Ramaders calcula que es plantaran prop de 2 milions de plantes, una xifra a l'alça per combatre entrebancs com les pedregades, que cada cop són més habituals.
El pagès Òscar Coma lamenta la situació que viu el tabac a dia d'avui al Principat. "Ha sigut una cosa que ha anat a menys el tabac. Abans es podien tenir treballadors, es trobava gent, podíem aconseguir feines a bon preu... Ara més o menys ens adaptem amb la família i intentem de trobar moments per poder-ho fer."
Amb l'ajuda de la dona i la filla, l'Òscar ha plantat gran part del tabac a Arans. Una tasca molt mecànica: el tractor amunt i avall i les plantes que a poc a poc van tenyint de punts verds el camp. Aprofita un matí de sol, després que la pluja de maig els faci la guitza. No troben el moment just perquè la terra estigui eixuta i puguin posar la maquinària al damunt. Confia, però, que serà un bon any.
"Hem passat uns anys que la planta s'ha emmalaltit molt. Pràcticament es moria. Esperem que aquest any no perquè s'ha tractat. No pensem que ens pedregarà. Nosaltres estem casi segurs que no ho farà i que tindrem una bona collita."
Òscar Coma, pagès
El mateix desig té el Miquel. A Canillo van una setmana tard per plantar. Ho fa amb l'ajuda del fill i dels tres treballadors que li cuiden el bestiar. Mai, però, una pluja havia estat tant benvinguda. Font destaca que gràcies a les precipitacions "les muntanyes ara s'han recuperat i estan creixent els pasturatges molt bé. Aquesta pluja ens ha fet la guitza, però ens ha tranquil·litzat una mica. No del tot ni molt, però ens ha tranquil·litzat". El que desitja ara és "esperar que faci calor i que no vinguin pedregades."
Precisament, per evitar que una pedregada pugui malmetre la collita, com va passar l'any passat a Sant Julià, el Lluís ha apostat per un sistema de malles protectores. A poc a poc ha anat cobrint els camps amb una estructura molt ben estudiada. I ens explica com funciona:
"Hi ha uns elàstics que agafen una tela d'un costat i una tela de l'altre, amb uns pops elàstics que és el que fa força i aguanta la pedra. Llavors quan volem recollir, desenganxem els elàstics i la tela cau. Al caure aquí les anem lligant i les pengem a dalt. Llavors passes aquí sempre que vols."
Lluís Mas, pagès
Mas també detalla que l'any que van posar aquesta malla va pedregar i "era brutal la diferència d'on pedregava i hi havia una malla a on no hi havia malla". Van veure que això funcionava i per aquest motiu no "podíem anar a contracorrent. Si tu pots salvar la teva collita amb malla i treballant tot l'any, és una llàstima que en cinc minuts se te'n vagi tot enlaire."
En total, l'Associació de Pagesos i Ramaders calcula que enguany es plantaran uns 2 milions de plantes de tabac. Així ho assegura el mateix Coma. Apunta que serà "una quantitat superior a la de l'any passat, ja que amb l'experiència que tenim i que cada any tenim algun enrenou, en plantarem gairebé el doble per poder tenir la collita correcta."
La majoria del tabac que es planta és exportat, tot i que encara hi ha qui s'atreveix a cultivar-ne. Un pagès d'Andorra la Vella ho ha fet per primera vegada i ha trasplantat unes 3.000 plantes. El resultat? Caldrà esperar a finals d'agost o principis de setembre, que és quan comença la collita.
Amb la feina de plantar enllestida, als pagesos ara només els queda cuidar el camp i mirar el cel, confiant que el clima, que cada cop és més radical, estigui de part seva.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Ricard Tenza - David Moreno - Pere Besolí
Comparteix: