Reportatge: La preparació del grup de rescat de muntanya dels bombers

www.andorradifusio.ad

El 2020 el nombre de rescats de muntanya va disminuir gràcies a la conscienciació per no col·lapsar el sistema sanitari. Aquest estiu del 2021, però, han tornat a augmentar.

La majoria de rescats de muntanya són per accidents o per no anar ben equipats al medi. En aquest reportatge hem acompanyat efectius del grup de rescats de muntanya dels bombers perquè ens expliquin el seu dia a dia.

Xavi Comas forma part d'aquest grup especialitzat des de fa sis anys. Explica que entrenen cada dia i l'escalada és una de les activitats que practiquen. "Sembla que sigui una activitat lúdica, però estàs treballant amb el material, revises que estigui bé i, quant a la tècnica, repasses les maniobres". Una d'elles,  per exemple, és rescatar un escalador que ha perdut la corda a mitja via.

Aquest estiu ha augmentat el nombre de rescats, sobretot els caps de setmana. Cadascun és diferent, però el que més abunda són excursionistes que es lesionen o ciclistes que cauen en zones de difícil accés. El 90% dels rescats es fan amb helicòpter i el grup de rescat de muntanya té 21 efectius i sis infermers.

En cas de pèrdua, a vegades s'empra la tecnologia, que els permet actuar més de pressa sense desplaçar-se. El bomber del grup caní  i de rescat de muntanya, Francesc Carmona, explica com en alguns casos "a través de  WhatsApp podem guiar la persona des del centre de control perquè sovint es troba molt a prop del camí".  O també els gossos, que començarien la recerca en el punt zero, l'últim lloc on s'ha vist la persona que es busca. En la unitat canina hi ha vuit gossos "i el mètode de recerca és el venteig., és a dir, situar el gos a favor del vent", afegeix Carmona.

Abans de començar, revisar el material és fonamental, sobretot el de la farmaciola.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Arnau Gaya

Comparteix:

Vilarrubla respecta la decisió de les famílies que no vulguin vacunar els menors contra la Covid-19, però els recomana consultar-ho amb els metges El turisme llunyà es reactiva