Reportatge: una segona vida per al santuari de Meritxell

www.andorradifusio.ad

El santuari de Meritxell ha esgotat la seva vida útil. Alguns dels materials ja no funcionen i causen molts problemes al temple, el més visible, les goteres que s'han atacat permanentment. Ara se li vol donar una segona vida i que pugui estar uns 70 anys més en peu. L'obra que va projectar Bofill es va construir amb deficiències que ara es calcula que s'hauran de resoldre amb una xifra estimada d'1,8 milions d'euros i quatre anys de feina. Principalment s'haurà d'intervenir en la coberta de la nau i els fonaments.

L'incendi de l'antiga capella el 1972 va donar lloc a la projecció d'un santuari, un disseny de Ricard Bofill que el 1974 posava la primera pedra i dos anys més tard s'inaugurava amb molts entrebancs pel mig, el primer, un pressupost més baix del previst, que va sacrificar una part de la construcció.

Un dels problemes es troba al sòl on s'enclava el monument. Materials tous que han provocat moviments en l'estructura i que s'evidencien al terra d'entrada del temple. En el seu moment des del Consell General es va fer construir un parell d'arcs per actuar com a contrafort per pal·liar el problema.

Els experts calculen que un edifici de construcció moderna té una vida d'entre 50 i 70 anys per la naturalesa dels materials utilitzats. Si a això hi sumem que es va escatimar en l'obra, una vegada més es parla de feblesa.

El director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, fa referència a "materials artificials que no acaben de funcionar". Assegura que hi ha "pedra artificial per canviar" i queda veure "si els paviments son els més útils o s'ha de buscar alguna cosa similar". Indica que hi ha "cobertes amb pedra artificial o formigó amb serioros problemes i llocs on la paret és d'un totxo".

Al llarg del temps són moltes les restauracions, sobretot arran de les filtracions d'aigua que ha patit el santuari, però ara ha arribat el punt de deixar el comptador a zero i gaudir d'uns 50 o 70 anys més de vida al temple, que ara mateix té compromès.

El conjunt d'obres que s'ha de fer al santuari s'estima al voltant d'1,8 milions d'euros. Seran quatre anys de feina, dos intensos. Amb tot s'espera no afectar en excés la vida cultural i litúrgica del santuari.

Llovera avança que els anys 2020 i 2021 "seran durs perquè actuarem directament sobre l'estructura, i després ho farem sobre els acabats".

El Govern ara busca un professional que redacti en un projecte què cal fer al santuari: com procedir en els contraforts, veure si cal rehabilitar o reemplaçar la coberta i altres materials que revesteixen l'obra projectada per Bofill Lévy.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa-Fernando Montero

 

Comparteix:

Una veïna de la Seu de 28 anys mor en un xoc frontal a l’Alt Camp La congelació dels lloguers pel 2020 s'aprovarà abans que acabi l'any