La restauració apuja els preus al voltant d'un 10% i procura mantenir la qualitat

www.andorradifusio.ad

La restauració ha apujat els preus, de mitjana, un 10% per compensar la inflació i intentar mantenir la qualitat. Es manté la incògnita sobre què passarà en els propers mesos, i en general, estan reduint el marge de beneficis. Però hi ha excepcions, com alguna empresa de càtering que ha vist com han augmentat les comandes.

El preu de les matèries primeres ha pujat entre un 10 i un 20% i la restauració ha optat per traslladar una part de la pujada als clients. Al voltant del 10%. En general, no es vol reduir les racions ni tampoc la qualitat, i només hi ha certs productes que s'utilitzen menys. Amb tot, els beneficis han disminuït. 

El propietari de Can Manel, Carles Flinch, esmenta que aquesta pujada s'ha fet en determinats plats. "La pujada que s'ha fet a la carta ha estat entre un 10 i un 15% com a molt i segons en quins plats. No és el mateix vendre unes gambes de Palamós que vendre uns peus de porc. El marge comercial que em queda en un plat de vegades compensa l'altre".

Hi ha excepcions en aquest panorama, com són les empreses de càtering com El Rebost del Padrí, que ha vist com han pujat els preus i tenen menys clientela, però molta més facturació. Afirmen que potser és perquè han fidelitzat els clients. El copropietari de l'empresa de càtering, Pep Escola, així ho assegura. "Estem servint menys clients però hem augmentat la facturació. De moment aquest és el millor any de la nostra història. A mi és el que em dona comptabilitat".

Els propietaris, per part seva, estan preocupats per l'arribada d'una possible crisi aquesta tardor. El gerent de L'Orri, Víctor Martín, manifesta que el futur és tota una incògnita. "No sé com anirà. Es parla que al setembre, l'octubre, el novembre, el desembre... es preveu que passi alguna cosa que sigui més o menys greu, i és aquesta incògnita el que preocupa realment. No sabem cap a on hem d'anar".

En l'àmbit econòmic, aquesta incertesa i por pel que passarà en els propers mesos és un fenomen compartit per altres sectors. I és que hi ha pocs pronòstics que siguin mitjanament optimistes.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Kevin Ribeiro-Andreij Cristancho-David Moreno

Comparteix:

Turisme ha sancionat enguany fins a quatre habitatges d'ús turístic sense els permisos corresponents Claudio Astronio fa vibrar el públic del 23è Festival d'Orgue a Escaldes