La Covid-19 ha provocat un canvi important en la cadena de subministrament global, limitant la capacitat per abastir la demanda creixent. Són molts els sectors afectats, com el de la construcció i, fins i tot, el de l'alimentació. Els restauradors veuen que la manca de productes els pot arribar a provocar despeses extres de fins a 200.000 euros. Un encariment de gairebé el 5% que podria, en alguns casos, repercutir directament en els consumidors.
Manca de productes necessaris en hotels i restaurants. El sector de la construcció no és l'únic afectat per l'augment de preus, en aquesta ocasió, els restauradors coincideixen que els falten productes per completar els menús. Una situació que fa setmanes que passa i que cal buscar-hi alternatives.
El CEO de Daguisa Hotels, Jordi Daban, detalla que pot arribar a suposar un total de 200.000 euros més "per comprar el mateix que hem comprat fins ara".
Per la seva part, el CEO del Grup Gastronòmic Gong, Juan Carlos Valladeras, ha assenyalat que ha hagut de canviar de proveïdors d'alguns productes i "fer importació en origen".
En referència a si l'encariment del cost hauria de repercutir directament en el client, les opinions varien. Daban es mostra a favor d'aquesta mesura i considera que "seria una cosa ridícula no fer-ho". Però també apunta que hi hauria una altra solució com ara "abaixar la quantitat de menjar que donem".
En canvi, Valladares es mostra més reticent. Entén que podria tenir repercusió negativa, ja que "no volem allunyar el client i fer que no torni".
Amb la temporada d'hivern a tocar, l'augment de preus i la manca d'estoc dels distribuïdors els afecta directament. En alguns casos amb endarreriments de fins a 5 mesos. Exposen que si la situació s'allarga molt en el temps, pot arribar a provocar tancament d'establiments degut a l'augment de despeses.
Informa: Roser Puigbò
Imatges: N. Forcada - P. Besolí
Comparteix: