Posar el patrimoni a l'abast de tothom. Amb aquest objectiu Cultura torna a sumar-se enguany a la iniciativa de les Jornades europees del patrimoni, que se celebrarà el 18 i 19 de setembre.
L'edició d'aquest any pretén unir el patrimoni comercial i etnològic amb una mostra de béns de particulars que s'exposaran en els aparadors dels comerços de cada parròquia. El ministeri i els comuns fan una crida a tothom perquè hi participi cedint temporalment alguns objectes patrimonials que puguin tenir a les seves llars. En concret, béns que tinguin més de 50 anys i que no presentin una excessiva fragilitat.
La tècnica de l'àrea de conservació i restauració de Patrimoni Cultural, Mireia Tarrés, ha posat en relleu la simbiosi que es vol trobar entre el patrimoni comercial, que està consolidat, i l'etnològic que és un patrimoni molt abundant a Andorra i "moltes vegades és desconegut". Ha posat com a exemple, uns esquís antics, que s'emplaçarien a l'aparador d'una botiga d'esports; una màquina de cosir, que s'exposaria en una merceria o un aparell de ràdio, que ornaria un establiment d'aparells electrònics.
Per la seva part, el tècnic del comú de Canillo i representant dels comuns al projecte, Domènec Bascompte, la voluntat és "donar a conèixer el patrimoni que tenim al país, tant a la ciutadania d'aquí, com a la gent que ens ve a visitar". "En l'àmbit turístic és un complement més", més enllà dels monuments més coneguts i ja catalogats.
Les persones o col·lectius interessats han de contactar amb els comuns o el Govern fins al 19 d'agost. La mostra es podrà veure des del 18 de setembre fins al cap de setmana següent.
En el marc de les jornades també s'ha organitzat un concert de l'ONCA el dissabte 18 a les 20:00 h a l'Era de casa Rossell i visites a esglésies amb l'obertura de sagristies o instal·lació de vitrines amb objectes que no se solen mostrar al públic.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Anna Romagosa
Comparteix: