Després de la collita del tabac, la borda Mateu és durant dues setmanes el lloc on se seleccionen i classifiquen els prop de 250.000 quilos recollits. Sant Julià és la parròquia que aporta millor qualitat de tabac. Els fardos seleccionats són carregats per transportar-los fins als Estats Units on es vendran a 20 cèntims el quilo, tres més que l'any passat.
Com cada any tot el tabac conreat passa durant dues setmanes per un exhaustiu examen en el qual se´n determina la qualitat i se'n fa la classificació.
El classificador de tabac, Antoni Servat, explica que el fardos de pitjor qualitat es porten al forn incinerador, mentre que els que es considera que tenen la qualitat òptima s´exporten a França, on se li fa "una fermentació especial" per ser enviats a Kentucky, als Estats Units.
Enguany Sant Julià és la parròquia que ha conreat més tabac i de millor qualitat, mentre que les parròquies altes, a causa de les pedregades, són les que n'aporten de pitjor qualitat. Tot i així la collita ha estat positiva i s'espera poder exportar uns 200.000 quilos.
Servat és optimista perquè el preu de venda del tabac s´ha vist incrementat aquest any dels 17 als 20 cèntims per quilo, quan "abans es cremava". L'Associació de Pagesos considera que així s'ajuda a mantenir viva la tradició del conreu, que es calcula que dóna feina a unes 800 famílies.
Informa: Hèctor Romance
Imatge: Marta Paixà
Comparteix: