Amb l'envelliment a l'alça de la població, els pacients que requereixen cures pal·liatives ha augmentat els últims anys. Una atenció que el SAAS vol començar a practicar de forma precoç. També veu necessari potenciar l'atenció domiciliària i crear espais amb una mínima medicalització fora de l'hospital. D’aquí a dues setmanes, es debatrà en les primeres jornades dedicades a les cures pal·liatives al Centre de Congressos.
En cures pal·liatives, el benestar de la persona i el seu desig d'escollir un tractament o un altre està més al centre que mai. "El pacient em pot dir: 'Que em caigui el cabell i que em passi el dia vomitant em preocupa més que tenir més possibilitats que això m'allargui un temps més la vida'. Aquí és on a cures pal·liatives nosaltres centrem més l'energia", explica el metge responsable de la unitat de cures pal·liatives del SAAS, Marc Pascual.
Un procés de canvis on solen aparèixer moltes pors i on el paper de les infermeres és clau. Així ho exposa la infermera referent de la unitat, Ester Argilés. "Només cal escoltar, estar allà i fer aquesta part d'escolta activa i donar el seu temps".
I és que a banda de l'atenció més fisiològica, l'acompanyament emocional és primordial. Des de la unitat atenen un centenar de pacients a l'any i aproximadament la meitat té menys de 65 anys. L'actuació precoç és un dels grans reptes perquè permet, segons la mateixa Argilés, "planificar, abordar, podem tenir aquest vincle i acompanyar". En aquest sentit, Pascual també considera que és important detectar-ho abans. "Anem a la població i mirem de detectar aquella persona fràgil i aquella persona que està desenvolupant ara la demència".
Per això, pensen que és crucial que la unitat creixi i que també es disposi d'espais medicalitzats fora de l'hospital. "Ens falten espais intermedis, que no són ni casa ni l'hospital", assegura Pascual. I afegeix que són llocs amb "una atmosfera més agradable".
Des de la unitat de cures pal·liatives, fan quatre tipus d'atenció: a l'hospital, a consultes externes, a casa i per telèfon. Precisament, el recurs telefònic ha anat creixent en els darrers temps.
Per les famílies, aviat activaran un acompanyament al dol i també volen implementar un suport espiritual per qui ho necessiti.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: