Andorra està utilitzant un tractament amb hidroxicloroquina contra la Covid-19, tot i que -com recorda l'Agència Europea de medicaments- encara no hi ha estudis científics que avalin la seva eficàcia. L'hospital obté resultats positius amb el seu ús però Salut reconeix que potser no és útil en les fases més avançades.
Didier Raoult, un metge francès especialista en malalties tropicals, va començar a usar un medicament contra la malària: la hidroxicloroquina i azitromicina amb els pacients de la Covid-19 i va assegurar que els resultats eren força bons.
A Andorra també s'empra aquest tractament, tot i que encara no hi ha estudis científics que l'avalin. A més, les agències europea i nord-americana afirmen que no hi ha prou proves de la seva eficàcia.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, explica que "si s'observen unes indicacions clares i s'exclouen els pacients que tenen contraindicació per prendre la hidroxicloroquina, com s'ha fet aquí, creiem que aquest tractament és eficaç".
En referència als primers tractaments amb aquest fàrmac, Benazet assenyala que "quan ens hi vam posar teníem més dubtes que ara, però davant l'amenaça vàrem prendre una decisió, perquè tampoc podíem esperar en aquell moment que hi hagués evidència científica".
Des de Salut es matisa que consideren que és més útil per als casos menys greus.
En aquest sentit, Benazet destaca que "aquells pacients a qui s'ha tractat amb hidroxicloroquina i azitromicina, sobretot a l'inici de la malaltia, o just quan comencen símptomes respiratoris han tingut problemes menys greus".
En canvi, també indica que "ens dona la impressió que quan es dona en fases avançades de la malaltia ja no és útil".
La ciència i la medicina treballen en més de 150 medicaments a tot el món per lluitar contra aquesta pandèmia. L'Organització Mundial de la Salut ha llançat un projecte conegut com a Solidaritat destinat a avaluar els més prometedors.
Informa: Pere Moliné
Comparteix: