Salut estudia contractar un oncòleg fix a l'hospital

www.andorradifusio.ad

El ministeri de Salut considera una prioritat la contractació d'un oncòleg fix a l'hospital. És una de les demandes que es fa des d'Assandca, i ara el ministeri estudia si és possible implantar aquesta figura. Declaracions que coincideixen amb el Dia mundial contra aquesta malaltia, que ha afectat 3.000 persones a Andorra en els últims 12 anys.

El ministeri de Salut veu amb bons ulls la demanda de l'Associació Andorrana contra el Càncer, l'Assandca, que l'hospital disposi d'un oncòleg fix per poder tractar els pacients d'aquesta malaltia. És un tema que ja s'ha posat sobre la taula en les últimes reunions que han mantingut, i ara per ara es considera una prioritat poder oferir aquest servei a curt termini.

El director de Salut. Josep Casals, ha afirmat que "els recursos han d'estar aquí per poder tractar els pacients i coordinar bé la continuïtat assistencial". Ha afegit que "estem parlant d'una patologia crònica molt important que genera un impacte important sobre el sistema en recursos, serveis i costos".

També es vol que hi hagi un equip de suport mental que ajudi a les persones que passen per aquesta malaltia i també a les seves famílies. Així ha explicat la demanda el president d'Assandca, Josep Saravia: "suposo que no ens podran dir que no sigui una bona demanda, però falten mitjans. Fa molt temps que es demana que la CASS contempli els serveis de psicologia però no ho entenen com una disciplina mèdica. Avui en dia, a tots els països d'Europa, el càncer el tracta un grup de metges i en aquest grup i ha un psicòleg que aten el malalt i els familiars." 

Tot plegat en la jornada en què se celebra, a tot el món, el Dia mundial contra el càncer. A Andorra se n'han diagnosticat més de 3.000 casos els últims 12 anys. Afecta més els homes: el 59% del total de malalts ho són. Els càncers més freqüents són el de pròstata en els pacients masculins i el de mama en les dones. Una distribució similar a la dels països veïns.Segons Casals "tenim la mateixa incidència de càncer i, fins i tot, de la mateixa tipologia que en els territoris del nostre entorn". Aquestes dades demostren "que genèticament no som una població massa diferenciada i que els nostres estils de vida són semblants".

Pel que fa a la xifra de malalts, Casals ha indicat que es manté estable en els últims anys, però que ha augmentat el nivell de supervivència gràcies als avenços tecnològics en camps com ara la biotecnologia o la medicina genètica.

Informa: Judit Pedrós Imatge. Jordi Domingo

Comparteix:

Les farmàcies podran tornar a disposar de la vacuna de la meningitis B Un expert recomana modificar la llei de finances comunals per donar cobertura legal a l'oficina de recaptació